tisdag 1 november 2011

Nysläppt för dagen - 2004 Beaune 1er Cru från Louis Jadot

Ibland är det omöjligt att få loss tid för att stå i kön på Systembolaget och då får man ta sin del av "skrapet" när man passerar sitt lokala bolag på vägen hem. Som tur är brukar det alltid finnas en del kvar och så även idag. Jag fick en första beställningssväng lagd och så plockade jag på mig en flaska för kvällen. Sambon har ju koncentrerat höstlov endast i morgon så jag satte ljus i Halloween-pumpan och korkade upp en flaska rött och hällde upp i glas innan hon kom hem.

Det som tindrade i glasen var lite röd vätska som talade om att viss mognad hade uppnåtts. Vinet var 2004 Beaune 1er Cru, Maison Louis Jadot.
Här får vi en trevlig doft av röda bär i form av jordgubbar och hallon som kombineras av fina rostade fat med bl.a  kaffe och choklad. Här finns också lite höst i form av löv och svampskog. Borrar man sig ner ett snäpp till kommer lakrits, tobak och ett gammalt läderskärp fram.

I munnen bjuds fortfarande på ett spänstigt vin med syran i behåll. Betydligt bättre än många andra jag druckit i år från samma årgång. Tanninerna sjunger väl på sista versen så det finns inte mycket motstånd i vätskan, men det gör inte så mycket då drickvänligheten är riktigt bra. En inledning av goda bär och lakrits som förenas av lite sötma och ett avslut med en trevlig beska. Inga fel alls en tisdagskväll för 159:-. Tänk om Systembolaget kunde erbjuda lite mer åt det här hållet.

5 kommentarer:

 1. Beskrivningen låter som märkligt bra för en röd 2004, och samtidigt märkligt utvecklad för sju års ålder - låter lite som 10-15+ årstoner. Tycker att de 2004:or jag provat - även om det kanske var ett år sedan sist - har haft det gemensamt att de haft lite gröna toner, varit tunna i frukten och vassa i syran, samt att tanninerna i många fall känts ganska elaka. Min tanke har då varit att de halvbra och bättre 2004:orna kanske blir lite charmigare med ganska rejäl mognad - 15 år eller så. En högsyraårgång borde väl normalt mogna rätt långsamt?

  Pratade med en Vougeot-vinmakare (Christian Clerget) för 1,5 vecka sedan på en middag arrangerad av en av detta lands Bourgogne-importörer, och han menade att de röda 2004:orna alltid kommer att gå att känna igen på sina gröna toner.

  Eftersom diverse röda 2004:or har gått att köpa hos handlare (både här i Belgien och på andra håll) långt efter 2005 och 2006 var slutsålda, och därför har de då och då dykt upp i provningar. Men jag har faktiskt aldrig slagit till på någon av dem - detta är en årgång som jag undvikit på den röda sidan. Det måste väl vara den sämsta årgången för röd Bourgogne i intervallet 1995-2009?

  SvaraRadera
 2. Dassig årgång eller inte, den gick i alla fall åt som smör i solsken på Passagen! När jag kom dit (lunchtid) fanns minst ett 30-40-tal flaskor på hyllan. När jag gick ca 15 min senare var det tomt. Plockade två själv. Ska bli kul att testa i alla fall...
  Plockade Chevillons 2009 N-S-G också, verkade vara bra åtgång på den med.
  //Jocke

  SvaraRadera
 3. @vintomas - Jag har inte köpt på mig några mängder 2004or jag heller. Anledningen är precis som du säger att andra årgångar generellt är bättre.

  Det gäller både gröna toner och på senare tid även att avsaknad av syra liksom gjort att vinerna "tappat luften".

  Sen finns det som alltid undantag, men jag är generellt sett helt överens med dig avseende att det är en sämre årgång.

  När det gäller gårdagens vin klagade sambon lite på det första glaset (inte påföljande) avseende ett litet grönt inslag, men jag tyckte det var förvånansvärt bra för kombinationen år 2004, 159 SEK och SB.

  @Jocke - Det är något med N-S-G och mina smakpreferenser som gör att det sällan blir inköp därifrån. Skrik gärna till om denna 2009a var bra så kanske jag får anledning att ändra mig.

  //P

  SvaraRadera
 4. Jocke - priset får betraktas som klart hederligt även om man väger in att det är en svagare årgång. Dessutom är det ju rätt glest mellan tillfällena att alls köpa mogen Bourgogne i Sverige, så den som gillar sådant gör nog rätt att i att slå till när tillfälle bjuds.

  SvaraRadera
 5. @Rara droppar: Återkommer med ett omdöme... om några år är jag rädd.
  @Vintomas: Jo, det är glest mellan tillfällena... Senast var det väl också något billigare moget Louis Jadot-vin som fick folk att go bananas i butiken.
  Mvh Jocke

  SvaraRadera