söndag 3 november 2013

Frédéric Esmonin, inköpt på SB

I Gevrey-Chambertin finns två duktiga kusiner med efternamnet Esmonin. Det är Sylvie och Frédéric, som är barn till varsin bror av det vinmakande brödraparet Michel och André. 

Minstingen i form av areal är Frédéric, vars domän endast äger 3,6 hektar, uteslutande i Gevrey-Chambertin. Till det finns en négociant-verksamhet som breddar portföljen. Vinerna under egen etikett är följande:

  • Mazis-Chambertin, Grand Cru
  • Ruchottes-Chambertin, Grand Cru
  • Gevrey-Chambertin Estournelles-St-Jacques, 1er Cru
  • Gevrey-Chambertin Lavaux-St-Jacques, 1er Cru
  • Gevrey-Chambertin Champonnet, 1er Cru
  • Gevrey-Chambertin Clos Prieur
  • Gevrey-Chambertin Vieilles Vignes
  • Gevrey-Chambertin


Intressant att notera är att vinstockarna överlag är femtio år eller äldre, något som borgar för möjlighet till bra druvmaterial.

I vingården sker arbetet enligt filosofin "lutte raissonée" och vinmakandet är enkelt med 100% avstjälkning (normalt i alla fall), en kort kallmaceration på 5-6 dagar, innan jäsning sker vid hög temperatur, givetvis utan tillsatt jäst. Efter några dagliga doser pigeage och remontage under dryga två veckor så gemonförs débourbage innan druvsaften tillåts vila i ekfat som är nya till mellan 20% och 80%.

Låt oss prova ett ungt vin som fortfarande finns att köpa på SB, nämligen 2011 Gevrey-Chambertin 1er Cru "Lavaux-St-Jacques".
Floralt, ungfruktigt med mosade hallon och en del körsbär, även dragning åt kärnor. Fina kryddiga fat som delvis för tanken till nymalda kaffebönor. Här finns också stråk som ger minnen av björnbärsklister och lösningsnedel.

I munnen är det slankt, tydligt rödfruktigt med hög syra och små svaga tanniner. Eken är närvarande och svagt störande dag ett, men dag två är den inget problem. Summa summarum ett fruktigt vin med bra koncentration i en slank kropp som bjuder på fina kryddor och mineraler. Gott, men vinner på vila och jag kan tänka mig att komplettera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar