torsdag 14 november 2013

En storfräsares hobbyprojekt?

Familjen Lafon, numer med Dominique i spetsen, har under åren 1999 till 2009 köpt på sig ägor i Maconnais och har nu en rejäl dos mark där, nämligen 14 hektar. Härifrån går det att få prisvärda viner från en lysande vinmakare....nåväl Dominique gör väl egentligen inget annat än övervakar att saker görs rätt och det dagliga arbetet sköter Caroline Gon.

Här arbetar man efter biodynamiska principer och vinerna uppfostras i stora fat och ståltankar. Inga ekmonster till viner här inte. Ett vin härifrån känns perfekt att bekanta sig med och fly verkligheten tillsammans med ett par höstruskiga dagar i november. Vinet för dagen är en 2010 Mâcon-Uchizy "Les Maranches", Les Héritiers du Comte Lafon.
Doften byggs upp av tre huvuddelar. Det är en floralitet av vårblommor, en sötaktig frukt med persika i förarsätet och en rätt rökig mineralitet. Här finns också lite honung och kryddor som gör att helheten går lite från bersåvin till sniffarvin.

Smaken tar vid där doften slutar. Det innebär en floral fruktighet med ett lätt fett anslag och en rejäl mineralitet. Till det en syra som skär igenom fetman på ett bra sätt. Totalt sett ett vin som är lätt att gilla,men som i mina smakpreferenser inte når ända fram. Anledningen är floraliteten och den tropiska frukten som ger vinet en dragning åt det söta hållet. Det handlar i det här fallet enbart om vad man gillar, helt klart.......och nog är det så att jag gillar en touch av ek också, så det kanske jag också saknar lite

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar