tisdag 12 november 2013

Den kvinnliga kusinen Esmonin och hennes signaturvin

Den kanske mest namnkunniga av kusinerna Esmonin är Sylvie som liksom kusin Frédéric huserar i Gevrey-Chambertin. Sylvie tog över efter pappa Michel i mitten av 80-talet och 1989 började hon sälja utan mellanhänder under etiketten Michel Esmonin et Fille. Efter att ha utvecklat domänen avseende storlek och kvalitet tog Sylvie sedan steget fullt ut och ändrade namn på domänen till Domaine Sylvie Esmonin år 2000.

Ägorna uppgår till 7,2 hektar med fokus i hemmabyn. Juvelen i kronan är en äga på 1,61 hektar i Clos St-Jacques.

Vingårdarna hanteras så naturligt som möjligt med bl.a. biodynamiska inslag och när druvorna har plockats låter man stora delar hela klasar vara kvar för de bästa vinerna, medan instegsvinet baseras på helt avstjälkade druvor. Idén med stjälkarna är bl.a. att få till en bättre jäsning med mer balanserade och lagringsdugliga viner.

Låt oss se om jag är för tidigt ute med dagens smakprov då, en 2009 Gevrey-Chambertin 1er Cru "Clos St-Jacques", Domaine Sylvie Esmonin.
I näsan fångar jag en tydlig, lätt söt frukt med hallon och körsbär som samsas med ett drag av viol och lite lakrits. Sen pratar vi fat, fina sådana med allt från kafferost till fint malda orientkryddor. Lite som väntat alltså.

Smakmässigt är det bra syra, fin, lätt sötaktig frukt och ett visst snörpigt grepp av tanninerna. Eken talar sitt tydliga språk och ger både en härlig kryddighet, men tillsammans med stjälkarna också en beska som inte har hittat in i frukten än och lite döljer mineralerna som dock vinkar fint i svansen.

Beskan stör en del, men visst sjutton funkar det ändå. Det är sådär gottigt att läppsmackande söka efter alla små nyanser och finna kryddor, ett lakrisalt spektra och lite annat. Jag har en flaska kvar och den glömmer jag däremot bort ett gäng år tänkte jag.....vill ju få bort eken och stjälkarna och fram med det fina som faten bjussar på. Det här lovar gott med sin balans och struktur. Mumma!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar