söndag 10 november 2013

Fars dag förgylls med vin från Emmanuel Rouget

Dricker du Bourgogne antar jag att du har koll på Henri Jayer. Det finns väl ingen enskild person med mer inflytande över burgundisk vinmakning än han. Den person som länge arbetade tillsammans med honom är svärsonen Emmanuel Rouget. Denne har fört arvet vidare och han tillverkar viner väl värt att slänga sina sparade slantar på. Kan man komma över viner på lägre nivå är det ofta ett bra prisvärde och idag testar vi domänens 2009 Savigny-Les-Beaune, Domaine Emmanuel Rouget. Inköpt via flaskposten.eu för 408 kronor.
Nyöppnad är doften påtagligt tillknäppt och reduktiv. Det bättrar sig dag två, men det är dag tre det händer. Både i doft och smak. Noterna är från dag tre.

En rätt funky, jordig och körsbärstät doft, med även körsbärskärnor, när glaset står still. Med luft frigörs allsköns kryddor, apelsinskal och lätta stråk av lösningsmedel. En intagande doft.

Fast det är i munnen det händer saker på riktigt. En bra syra, uppbackad av en matta med rätt nedslipade tanniner och en tät, koncentrerad frukt, som uppvisar både drag av sötma och tendenser till sammet. Till detta en svag lakrisal beska som löper genom hela vinets kropp, en skön kryddighet och en lätt dusch av mineraler.

Det här är gott, och det är onekligen förbaskat bra för sin appellation. Bara att buga för vinmakaren.

5 kommentarer:

 1. Tack för rapporten. Jag sparar mina...
  /cavistemartin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här. Det behöver några år under bältet för att visa upp sin potential.

   Radera
  2. Det låter som om det bara är att beställa. :)
   Har någon testat Rougets vanliga Bourgogne?

   Radera
  3. Jadå, den är också bra för sin nivå. Kolla här: http://raradroppar.blogspot.se/2013/04/emmanuel-rouget-inkopt-fran-ny.html

   Radera
 2. Tack!
  Det blir nog till att beställa båda två.

  SvaraRadera