söndag 17 november 2013

Första flaskan från de nyanlända paketen

Jaha, så var man där med fingrarna i syltburken och hugger direkt en flaska från de levererade paketen. Lika bra att börja lite enkelt och öka efterhand är tanken, så jag återstiftar under ett par dagar bekantskapen med 2010 Bourgogne Pinot Noir, Domaine Michel Lafarge.

Lite kul läsning från The Great Domaines of Burgundy av Remington Norman och Charles Taylor är följande:

"Their Basic Bourgogne Pinot Noir from old vines at the bottom of the Volnay slopes, vinified and élevé in exactly the same way as the rest, is one of the best in the entire Côte." Låt oss se om det stämmer.
En lätt floralitet blandad med mjuka bär i form av körsbär och hallon med en visst mått av kirschighet. Det är på väg att fylla på med lite målarlåda och har en härlig bakgrund av örter och kryddor. Sen finns det ett lätt jordigt drag som får mig att tänka på potatis.

I munnen är det fruktigt, slankt och lättdrucket, men bjuder samtidigt på en viss komplexitet med sköna, lätt stickiga kryddor, en tydlig lakrits och en viss värme. Syran är bra, tanninerna är små och fina och avslutet torkar ut med kryddor, mineraler och en lätt citrusbeska. Delarna hänger definitivt ihop och balansen sitter där den ska.

Inget snack om att vi pratar om en flaska som är bra för sin nivå och jag måste hålla med Remington Norman och Charles Taylor.

4 kommentarer:

 1. Kul att läsa! Bra årgång också. Vi råkade fynda 2006 till osannolikt pris i somras och blev förbluffade över kvalitén per krona här http://lessrof.blogspot.se/2013/06/michel-lafarge-2006-bourgogne-pinot-noir.html
  Skall bli kul att läsa vad som mer fanns i lådan om detta var det enklaste!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lafarge tillhör mina "husgudar" och det rinner rätt ofta ner viner därifrån. Det jag tidigare har testat av 2010 har varit kalas, så det var liksom bara att beställa.

   I övrigt blev det ett antal lådor och väldigt blandat, men endast Bourgogner. Hittade en del potentiella fynd och inom ett par veckor vet jag om jag ska jubla.

   Radera
  2. Ser fram emot att läsa om det. Var handlar du?

   Radera
  3. Merparten den här gången kom från rea/restparti från feineweine.de och från la-bourgogne.de.

   Radera