måndag 15 oktober 2012

När ett moget vin är det man vill ha......


.....och man inte vill vänta på det som ligger i källaren eller lägga ner en massa pengar, då kan det vara idé att kolla lite på några tyska sajter efter färdigmogna flaskor. Självklart får man vad man betalar för, men det går definitivt att få tag på mogen dricka som inte skäms för sig, till en vettig penning.

Mitt roligaste köp på den fronten är nog 1999 Bourgogne Rouge från Michel Gros för en hundralapp, men jag har köpt på mig en del del annat av helt OK kvalitet. Idag är det dags att ge sig på ytterligare en av dessa flaskor, nämligen en 1999 Vosne-Romanée, Domaine Alain Hudelot-Noellat.
En typisk mognadssniff av trevlig, men inte märkvärdig karaktär. Doften är i första hand läderartad och animalisk, i andra hand med influenser av trägården i form av höstlöv, jordhög och kompost och i sista hand en frukt som känns uttorkad och får samsas med lite drag av kryddor och målarlåda. Trevligt, men utan att sticka ut.

I munnen har vi att göra med en struktur där det finns kvar en helt OK syra, ett visst mått av tanniner som håller kvar ett litet, litet grepp och en rätt trött frukt som lämnat över i mer mogna och torkade toner. Här pratar vi annars körsbär, mogna plommon, animalier och lakrits och en diffus men rätt OK kryddighet. Helt klart ett vin som lyser upp en höstkväll med lite enklare mognadsglädje. Man fick ungefär vad man betalade för och i detta fall 29,50 Euro hos Böhme Weinhandel.

2 kommentarer:

  1. Var hittar jag några bra tyska sajter för äldre Bourgogne? Tacksam för tips.

    SvaraRadera
  2. Kolla följande bloggpost:

    http://raradroppar.blogspot.se/2012/03/tyska-vinhandlare-med-bra-bourgogne.html

    Finns lite bra info även i kommentarerna.

    SvaraRadera