torsdag 25 oktober 2012

Kolla av 2009 och Chavy-Chouet


Dags för en liten temperaturkoll på hur årgång 2009 av Chavy-Chouet står sig. Det är lite olika status på producenterna i källaren nämligen. En del har en lite vikande syra och det vore ju synd på så rara droppar att de faller ur ramen.

Först ut till rakning är 2009 Puligny Montrachet "Les Enseignères", Domaine Chavy-Chouet.

Doften är mjukt smörfet med lätt kryddiga anslag och lite lätta gulfrukter, och som motpol kommer sen en rätt skönt syrlig citrus som skickar stänk som tränger igenom fetman. Mineraliteten i bakgrunden är stenig och rökig. Tillsammans en doftprofil som är lätt att gilla, men kanske med en viss önskan om ännu mer citrus som spjälkat fettet i än högre grad.

Smaken är tydligt citrusdriven med fetma och mineral som bygger ihop det ganska snyggt. Så här dag två har även vissa toner av bokna äpplen börjat ge sig tillkänna. Det är faktiskt på gränsen till lite platt redan och syran har lite svårt att lysa, och sen är kanske eken ett snäpp för tydlig. Det är väldigt nära, men håller inte ihop som de tidigare årgångar jag provat. Inte heller finns det struktur för någon framtida klang- och jubelföreställning, men det är gott och för 240 kronor på rea från Theis när det begav sig så är det helt klart värt pengen. Undrar just om flaskorna direkt från Bourgogne uppvisar samma stil. Test sker i närtid

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar