måndag 29 oktober 2012

50 shades of french classics

Ingen har väl kunnat undgå hysterin kring E L James 50 shades-trilogi under hösten. Tantsnusk som genererar enorma intäkter till författarinnan och där det finns lika många åsikter som läsare avseende böckernas kvalitet. Min sambo arbetar med böcker, så trilogin har lästs och min slutsats är att den egentligen inte behöver läsas, men att en bok ändå kan vara "kul"....bara för att.

I 50 Shades anda (nåja 50 viner i alla fall) arrangerade Roberson Wine en provning i tisdags dit jag hade lyckats slinka in. Tack till Roberson Wine som erbjöd provningen som plåster på såren för en beställning de inte kunde leverera.

Jag körde igenom vinerna i ett ruskigt högt tempo då jag var på språng och gjorde inte annat än snabba små anteckningar. Jag tog det marginellt lugnare när jag landade vid Bourgogne-borden, men inte ens där blev det nåt riktigt stopp.

Hur var då vinerna, dessa 50 shades av Frankrike? Det var väl lite blandad kompott med en del viner som stack ut. Jag gillade definitivt 2009 La Clarte de Haut Brion och näsan hos 2008 Hermitage, Domaine Marc Sorrel, men det var ine många gånger jag riktigt hoppade till.

När det gällde de Bourgogner man valt ut var väl uppställningen rätt OK, men inte mycket mer. Mineraliteten hos 2008 Puligny-Montrachet 1er Cru "Folatières" Domaine Chavy-Chouet bar jag dock med mig under kvällen.

Sammantaget är känslan när jag tittar på anteckningar och sedan på priserna, att här gäller det att vara extremt noga. Köper man 12-pack av vissa viner funkar det, men annars är det rätt många viner som är allt för dyra. Sen har de ju ett bra och kul urval, så det kan vara idé att gå ihop några stycken och dela på några lådor kanske, om man nu inte vill ha 12 av varje.

Lärdomen den här gången var i alla fall att tagga ner på tempot ett par snäpp.....

4 kommentarer:

 1. Kunde nästan misstänka att du skulle gilla Sorrel, väldigt Burgundisk i stilen. Jag tycker nog som du att vissa priser känns lite väl tilltagna men man skall naturligtvis lägga det i paritet med tillgängligheten. Jag hade Chassagnen från Bruno Colin lite högre än du, och tyckte nog inte heller att Bourgongebordet var så där jättekul. Sen var minivertikalen Pontet Canet minnesvärd, bra viner alla tre men att 09an är värd 100 p har jag nog inte kunskap att bedöma...

  SvaraRadera
 2. Väl vid Bordeaux-bordet var jag rätt intryckstrött, men visst var Pontet Canet bra, helt klart. Sen att sätta 100 poäng.......hmmmm..hur svårt som helst. Är inne på din linje, har helt enkelt inte riktigt den kompetensen.

  SvaraRadera
 3. Till stor del verkar vi ha ungefär samma favoriter. Sorrels Hermitage, Ligniers Clos-St-Denis 1996, Pontet-Canet, La Clarté de Haut-Brion 2008, Daniel-Etienne Défaix 1er Cru Le Vaillons 2002 och Château Malescot-Saint-Exupéry 1989 är nog de som etsat sig fast lite mer än övriga, men överlag så var det ett trevligt urval av bra viner med stor spännvidd.

  SvaraRadera
 4. Aha, jag kom inte riktigt överens med Clos-St-Denis, tyckte inte riktigt den levde upp till sin nivå.

  Visst var det ett bra urval annars ....ska bara se till att jag har mer tid nästa gång det är så många viner.

  SvaraRadera