fredag 19 oktober 2012

Min första flaska från Laroze de Drouhin


Som många andra producenter i Bourgogne har Domaine Drouhin-Laroze lagt sig till med en négociant-verksamhet vid sidan av hanteringen av sina egna viner. Ansvarig för domänens viner är idag Philippe Drouhin. Hans driftiga dotter Caroline som sköter marknadssidan, startade ovanpå detta en négociant-verksamhet 2008. Hon köper helt enkelt in druvor och så vinifieras de på samma sätt som domänens.

Det innebär traditionell hantering med låga uttag och några lite moderna inslag som nytt sorteringsbord och liknande. När druvorna är färdiggullade och musten urkramad blir det 18 månader på fat. För dagens vin som är på Village-nivå innebär det att ett år gamla fat används. Resultatet blir koncentrerade viner som sägs vara rustika och svårflirtade som unga. Det här är alltså viner som byggs för källaren. Inte egentligen "my cup of tea" alltså, men man måste ju prova. Vinet är en 2009 Gevrey-Chambertin "Les Grandes Rayes", Laroze de Drouhin. Köpt på Theis Vine för en knapp femhundring.
Näsan är rätt trevlig med en rätt höstmurrig doft av körsbärsfrukt, jordighet, läderskärp och små stråk av målarpenseln. Hösten visar sig också i undervegetation, kompletterad med lite animaliska toner, nästan lite åt ruttnad. Sen har vi en lätt undanskymd kryddpåse som lurar i vassen och tydliga spår av ek i form av kafferost och bara fat liksom.

Väl i munnen pratar vi körsbär, viol och tydliga spår av lakrits. Rätt mycket ek i form av en rejäl beska och lite kaffe. Alldeles för rustikt och eksjukt för min del. Här behövs precis som förvarnat en rejäl ryggperiod för att neutralisera eken. Bygget har som tur är, syra, tanniner och frukt så det finns alla möjligheter att få ihop det. Inte alls min stil i nuläget då det har alldeles för mycket avtryck av eken. Tror nog inte många uppskattar detta idag, och är du lite ekfobisk så vik hädan.

6 kommentarer:

 1. En knapp femhundring, huja. För femtio kr mindre hade du fått en 1er ifrån Le Domaine om du handlat ifrån grandesbourgognes.com. Dyr frakt, men ändå.

  Nu lät det förvisso som att firman inte är så intressant. Varför ska de hålla på så där med träet... extra synd pga. att de har fina lägen till rimliga priser, jag har varit lite nyfiken själv.

  /Claes

  SvaraRadera
 2. Var nere i Köpenhamn i helgen och plockade med mig några saker jag ville prova. Just det här föll inte i god jord, men lite självförvållat då det faktiskt är ett tydligt lagringsobjekt.

  Konstigt ändå hur en del lyckas "misslyckas" med fathanteringen så det blir riktigt ekbeskt. Det var rätt jobbigt dag ett och ännu värre dag två, då eken stod ut ännu mer.

  Jag passar på leverantören, men hittar jag nåt moget kan jag tänka mig att testa.

  SvaraRadera
 3. Har druckit ett par flaskor bourgogne Blanc från Laroze som varit helt ok. De röda domänvinerna är dock riktigt ekiga på ett nyhyvlat-ekplanka-sätt. Dessutom en ruggigt trist producent att besöka.

  Anledningen till att dottern håller på och bygga upp en neg-verksamhet (med faderns hjälp) är att sonen ska ta över de egna vingårdarna. Iaf var det så vi uppfattade saken mellan raderna.

  SvaraRadera
 4. Då upplever vi eken på samma sätt....straaaaam

  Tack för info om hur arvet ska hanteras, låter logiskt.

  SvaraRadera
 5. Claes, jag har nog aldrig sett så höga priser på toppbourgogne som de på grandsbourgognes.com! Där vill man inte handla!!!

  SvaraRadera
 6. Till anonym: Det beror vad man kallar toppbourgogne... Jag handlade B. Clavelier för 65€, en annan tysk handlare ville ha 85 för samma flaska, det är ganska mycket billigare. Däremot verkar de ha fått något slags spel när det gäller J. Drouhin. Dujac, Rousseau och det andra innegänget verkar kosta som överallt annars, dvs. massvis, dvs. jag är inte alls intresserad.

  /Claes

  SvaraRadera