måndag 8 oktober 2012

Louis Latour - Partisk i bedömningen?


Jag plockade upp dagens flaska på en flygplats där utbudet av Bourgogner var väldigt litet. Producenten, Maison Louis Latour, hör inte till de jag brukar köpa då jag hittills inte stött på något vin från dem som riktigt har hållit vad det borde för sin nivå. Kanske att man får en lite extra kritisk inställning när man då dricker ett vin från en sådan producent ....hmmm....försöker vara opartisk och ger mig på 2007 Chassagne-Montrachet, Maison Louis Latour.
Noteringarna kommer från dag två, då det kändes som mest schysst mot vinet som upplevdes lite slutet dag ett.

Det som riktigt slår emot en i doften är en rejäl käftsmäll av viol. Bakom denna mur finns sedan syrliga bär med lingon i spetsen. Kryddmässigt finns det både ett knippe örter och lite Pinot-kryddor även om de kanske är lite diffusa.

Smakmäsigt dominerar lingon och tranbär som bärs fram av en rejäl syra. Till bären kan läggas violer och lakrits innan det går över i en vedartad eller grön örtighet. Den går hyfsat väl hand i hand med tanninerna innan allt avrundas i en beska och mineraler som torkar ut munnen.

Det här funkar som en enklare Bourgogne, men det har inget som gör att sensorer, antenner eller annat slår till. Helt enkelt ett hyfsat dugligt vin att dricka och glömma bort. Tror nog att jag och Maison Louis Latour ska hålla oss från varandra ett tag.

Om jag var partisk? Tror inte det.

2 kommentarer:

  1. Michael Broadbent skrev om ett annat vitt vin från Louis Latour i sin senaste krönika i Decanter. Det vinet hamnade i vasken.

    SvaraRadera