måndag 11 februari 2013

Vardags-Marsannay


I våras besökte jag Didier Chevillon på Domaine Dupont Tisserandot. Varför det blev ett besök just där är för att det hade skvallrats om att Didier fått till det och numer presterade riktigt bra viner, något som också hans viner  från 2010 visade.

För 1,5 år sedan drack jag en flaska 2006 Marsannay från nämnda producent och det enda jag var riktigt nöjd med då var väl priset på motsvarande 120 SEK. Dags att kolla om något har hänt åt nåt håll och se om mungiporna pekar lite mer uppåt. I glaset alltså 2006 Marsannay, Domaine Dupont Tisserandot.
Här har vi en rätt koncentrerad fruktbild av surkörsbär som blandas av vissa drag från målarlådan. Som komplement till frukten finns lätt jordiga tendenser, men även drag av läder och ett knippe tallbarr. Eken ger lite lätta kryddor och ett visst mått av mörk choklad. En doft som är ganska rättfram, men som även bjuder på "den som söker han finner".

I munnen är det inget snack om att syran slår på stora trumman. Här blir bären helt klart till surkörsbär och tranbär, vilket gör att syran och bärens syrlighet blir ganska dominanta. Som tur är finns här även lite annat, bl.a. i form av en kvarlämnad tanninmatta och lite trevliga smaker i form av kryddor, läder och lite lakrits. Ekens beska ligger för min smak lite på marginalen och slutsatsen är att vinet skulle nog må bra av att vila sig i form ett antal år till. Lite dämpad syra och borttrollad beska skulle vara ett lyft.

Totalt sett ett vin som lyft sig ett litet snäpp och har en del till att ge och har man då betalat motsvarande 120 SEK på Theis Vine kan man bara skratta och klunka i sig redan nu. Enkelt och vardagsgott helt enkelt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar