fredag 1 februari 2013

Snabbspolat från Gevrey


En massa jobb, både dagtid och sedan kvällstid i hemmet gör att bloggposterna lite får stryka på foten, men när det blir en stund över är det väl bara att skriva ner några snabba anteckningar.

Dagens vin är 2007 Gevrey-Chambertin 1er Cru "Les Champeaux", Domaine Alain Burguet. En udda flaska som liksom bad om att få bli omhändertagen. Svag som jag är drogs korken blixtafort.
Hallå, vem har låtit det här vinet åldras med snabbspolning? En klassiskt murrig och jordig Gevrey-doft slår an den första strängen. Sen laddar vi på med multnade löv, kompost, tobak och aningens målarlåda. Frukten är lätt uttorkad och puffar till som hallon och körsbär. Det är inget snack om att sniffen är trevlig och tilltalande efter en arbetsvecka. Den fundering jag har är att vinet är så ungt och ändå så utvecklat. Nåja, låt oss sörpla.

I munnen har vi faktiskt en helt annan upplevelse. Frukten känns yngre, syran är i bra behåll och tanninerna ger ett litet, men ändå märkbart grepp. Det lätt söta lakrisala och mineraltoppade avslutet gör att vinet lyfter från att upplevas som helt OK, till att definitivt berika fredagen.

Efter en radda blandade viner hamnade jag på hemmaplan igen, och visst är det så att mina smakpreferenser är intakta. En bra Bourgogne är bra, så är det bara.....och den här är bra helt klart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar