söndag 10 februari 2013

Goda droppar Jadot direkt från BS


provningen av viner anno 2010 från Louis Jadot i höstas stod några vita viner ut och det var liksom aldrig snack om att de skulle landa i källaren. Först ut var Meursault 1er Cru "Les Genevrières", Domaine Louis Jadot som bara är så bra och som kommer att ge många trevliga stunder i glaset.

Nu är det dock dags för nästa lilla vin att provas på hemmaplan och turen är då kommen till Savigny-Lès-Beaune 1er Cru "Clos de Guettes", Domaine Gagey (BS 239:-). Ett lite enklare alternativ, men som jag på provningen upplevde som ett klockrent köp för priset.
Härligt....en riktigt trevlig sniff med en i huvudsak gul fruktkomponent där citron, äpple och melon blandas. För att mumsa till frukten lägger vi till en sötma och fetma bestående av honung, lite arrak, lite mer citron i form av lemon curd, samt fett i form av smör.

Ovanpå detta läggs sedan en rökig eller flintig mineralitet och det är denna beståndsdel som definitivt ligger kvar längst i näsan och utmärker eller tydligast definierar doftbilden.

Ur glas i mun pratar vi i huvudsak citrus och syra mot fetma och mineralitet. En rätt slank inledning bäddas nämligen rätt snabbt in av en oljig och fet kropp som i förlängningen följs av mineraler som ligger kvar riktigt länge. Trevligt nog ligger vissa drag av citrus och fetma kvar och gör att avslutet blir riktigt gott och riktigt, riktigt långt.

Helt klart gott med ett bra prisvärde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar