onsdag 11 januari 2012

Osso Buco och ekad chardonnay?

Osso Buco, eller snarare en variant med lite fler olika rotsaker än vanligt, står och puttrar på spisen. Vi pratar långkok av gammalt hederligt snitt där rätten får puttra i över fem timmar. Under så lång tid finns det ju all möjlig tid i världen att fundera ut vilken italienare man ska plocka upp från källaren. Lokalt vin till maten är ju en av världens enklaste vinparningar. Där och då tänker jag om och funderar på om inte någon av mina vita och mest ekade viner från Bourgogne skulle kunna funka. I synnerhet när rätten serveras med en variant av Gremolata som får vila sig i form tillsammans med en hyfsad mängd bättre olivolja.
Sagt och gjort, eller snarare tänkt och gjort, så kommer jag upp med en liten rackare från Gerard Thomas och håller tummarna. Upp ryker korken ur 2006 Saint-Aubin 1er Cru "Les Murgers des Dents de Chien", Domaine Gerard Thomas. Sen händer allt fort, vinet hälls upp i glasen och Osso Bucon med tillbehör läggs upp på tallrikarna. Summa summarum...rykande italiensk grytmat, rostat Levainbröd, Gremolata och ekad Chardonnay från Bourgogne passar riktigt, riktigt bra ihop tycker vi alla. Kul!
Glaset som blir kvar efter maten ger också ett leende då eken nu äntligen har börjat integreras i vinet till den grad att det kan börja drickas som solitär med njutning. Jag har ett par flaskor från 2006 kvar och de kan få ligga lite till av ren nyfikenhet. Vill du läsa mer om producenten eller vinet så sök på Gerard Thomas här på bloggen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar