måndag 23 januari 2012

2006 Marsannay, Domaine Trapet Père & Fils

Under en tid av vin med mestadels annat ursprung än Bourgogne är det skönt att dricka nåt enkelt och rustikt från mitt favoritområde. Den här gången blir det ett återbesök hos ett vin som i våras kändes som om det hade haft sin topp och nu sakta skulle vända nedåt. I alla fall var upplevelsen så den gången. Låt oss se vart 2006 Marsannay, Domaine Trapet Père & Fils har tagit vägen.
Direkt från källaren och rakt ner i glaset bjuds på en rödfrukt med hallon, svart vinbär, svart vingummi, en riktigt fin fatkrydda och ett litet drag av pepparmynta, nästan på gränsen till tandkräm. Med lite ökad temperatur tillkommer en doft åt det mer unkna hållet. Lite av en blandning av kompost eller lövhög och till det lite svettigt läder.

När vinet smakas av pratar vi rödfrukt med röda vinbär, tranbär, lingon och hallon, en riktigt tydlig grapebeska, lite örter, sötlakrits och en hyfsad dos Pinot-kryddor. Avslutet är åt det lite lättare hållet och istället för den normala mineralsvansen samsas beska och kryddor om uppmärksamheten.

Strukturmässigt känns vinet riktigt bra med bra syra och påtagliga tanniner. Det enda man får se upp med är att låta temperaturen stiga för mycket då vinet genast blir rätt trist.

Jämfört med förra året känns vinet möjligen ett litet snäpp upp på skalan. Upplevelsen senast kännetecknades av att syran var på väg att mattas av (flaskvariation?). Inga sådana tecken den här gången dock, men vinet är i ett bra drickläge och den sista flaskan lär ryka rätt snart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar