måndag 16 januari 2012

Gott vitt från Jacques Prieur

En hel del producenter har genomgått näst intill en metamorfos de senaste 20-30 åren och bidragit till det kvalitetsmässiga uppsving som skett i Bourgogne. Ett ypperligt exempel på detta är Domaine Jacques Prieur som tidigare gjorde högst tveksamma viner och numer börjar gå från klarhet till klarhet.

Boven i dramat var som vanligt kortsiktiga vinster, där avkastning tidigare hölls högt och investeringar lågt. Om man vet vilka vingårdar som producenten äger blir man lite lycklig inombords över att arbetet på kvalitetsspiralen har tagit fart och fortsätter. Man kanske inte riktigt har nått samma rykte som sina ägor, men man är på väg.

Av domänens ägor på runt 22 hektar ingår bl.a nio av de mest namnkunniga Grand Cru-vingårdarna som finns. Bland dessa återfinns exempelvis Montrachet och Chambertin. En producent med potential, helt klart.

För detaljer om producentens ägor och annat så hänvisas hit. Idag dricker vi deras Village-klassade Meursault, nämligen 2008 Meursault "Clos de Mazeray", Domaine Jacques Prieur.
En rätt len men fyllig doft är det första intrycket. Här samsas smörig ek med citrus och mineral. Med tillförsel av luft blir doften lite mer floral och det tillkommer en fin äppelfrukt. Doften landar precis rätt i mitt doftcentra med dess precision avseende citrus och lätt rökig mineral. Det känns i doften som att om man gillar typ Fichet så gillar man detta. Så låt då smaken avgöra.

En len och smörig inledning som liksom precis hinner bädda in munnen innan citrusen och syran skär igenom och fyller upp hela mellanpartiet och nästan hela svansen, innan allt sakta lägger sig och mineralerna får trilla omkring för sig själva en liten stund. Mums!

Ett alltigenom bedårande vin. Inte så det kan sällas till de "storas" skara, men för en dryg trehundring är det klockrent, i alla fall i min mun och på min skala. Här ringer köpvarningens klocka med en hög och övertygande klang. Finns hos Böhme för 33,90 Euro. En intressant iakttagelse är att doften som stiger ur det sedan länge helt tömda glaset är ljuvlig.....ett tecken?

2 kommentarer:

 1. Tack för det inlägget! Köpte ett gäng 04:or Clos de Mazeray från bolaget för några år sedan, men de var så lip-smacking-good, så jag har inga kvar...:-)

  /Joakim
  http://barolista.blogspot.com/

  SvaraRadera
 2. Lip.....bra beskrivning, även den här gången

  //P

  SvaraRadera