fredag 20 januari 2012

2007 Pommard 1er Cru "Clos Des Boucherottes"

En i raden av duktiga producenter under toppskiktet i Bourgogne är Domaine Coste-Caumartin. Domänen finns belägen i Pommard och har så gjort sedan 1793. Ägandet och vinmakandet har sedan dess gått i arv och från 1988 har Jérôme Sordet tagit över rodret och producerar en samling rustika röda viner från i huvudsak Pommard och även en del vitt från Saint-Romain. De vita ägorna härstammar från släktens ägande av Château de Saint-Romain.

Ser vi till fokuset på ägorna är nästan sju hektar hemmahörande på hemmaplan i Pommard och bland dessa räknas Clos Des Boucherottes som stjärnan bland domänens vingårdar. Både Jasper Morris och Clive Coates tycks eniga om att Clos Des Boucherottes är ett riktigt bra vin och då är det väl bara att kolla vad den egna smaken säger.

I glaset återfinns alltså 2007 Pommard 1er Cru "Clos Des Boucherottes", Domaine Coste-Caumartin. Vinet är från en s.k. monopole och det är alltså endast Coste-Caumartin som äger och producerar vin från vingården.
Doften tyder på ungdomligt tryck i gaspedalen med koncentrerad frukt av körsbär och vinbär. Faten bjussar på kaffe och choklad och lite finare kryddor från den orientaliska delen av skåpet, men mest tänker jag på värme och att det nästan känns som ett kirschigt alkoholtryck i doften.

I munnen känns ekens delar igen och det är varv på varv av rök, kaffe och choklad som samsas med rödfrukten och en svag ton av bittermandel. Mest tänker jag nog dock på tanninsnörpet som drar ihop munnen rätt rejält och som nästan gör att jag glömmer att det faktiskt finns en syra att balansera upp det med.

Totalt sett finns nog allt här, men om man då har mina preferenser som är lite mer mot det eleganta hållet så lär det här ligga halvt bortglömt i minst fem år, säkerligen betydligt längre,  innan det ens är tanke på något återbesök.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar