onsdag 28 september 2011

Back on track med Groffier från 2009

Så var det då äntligen dags. Två flaskor hämtas upp från källaren och korkas upp, ta mig sjutton om det inte nästan sker lite ritualmässigt. Det röda vin som öppnas och får bjuda till idag är från tidigare hyllade Groffier och årgång 2009. Vinet är deras basbourgogne och är inköpt från N+M Weine för 22,50 Euro. Hanteringen från leverantören har varit exemplarisk och supersnabb, vilket gör att jag definitivt kan rekommendera dem för köp av yngre Bourgogner. Ett speciellt tack till Claes för tipset om just den leverantören.

Idag är det mest njutning som gäller så jag sparar på orden och hänvisar till tidigare inlägg om Groffier och tar helt enkelt och bara doftar och dricker......fast lite anteckningar får man väl ändå bjussa på.
En tät och fin körbärsfrukt för att vara ett instegsvin är det första som möter näsan, men snart tillkommer nästa pust och då bjuds man på rostade toner av en tydlig ekkyss. Här finns den finska rökbastun eller det rökta sidfläsket som vittnar om en rätt fläskig ek och detta samsas med en dragning av Lakrisal och även några knippor kryddor. Slutligen kan jag fånga in svaga drag av höstskogens undervegetation. En rätt trevlig näsa till att börja med, även om den inte kan blomma ut då eken håller starkt emot.

När de efterlängtade dropparna sedan landar i munnen är det lite grand en kamp mellan en ung, trevlig och syrlig körsbärfrukt och en ganska besk (lite åt grapehållet) och grönaktig örtighet. När jag står och väger åt ena eller andra hållet så ändras karaktären en del i avslutet och fram växer en rätt lakritstyngd sötfyllighet som gör att vinet stannar kvar rätt länge i munnen. Vad gäller tanninerna är de storleksmässigt rätt så obefintliga, men ändå fulla av strävhet.

Totalt sett ett fungerande vardagsvin, men faktiskt inte mer än så. Det Groffierska trollerispöt lyckades inte svinga till detta vin som tidigare smakprov. Det lär kunna bättra på sig med lite vila vilket utvecklingen under kvällen pekar på, men mina pengar går åt andra håll än till mer av detta vin.

2 kommentarer:

  1. Kul att du är tillbaka.

    //T

    SvaraRadera
  2. Tack för det. Nu ska det inte bli paus på elva månader.....så nu ska här bloggas.

    SvaraRadera