lördag 29 januari 2011

Michel Coutoux - Mästaren och hans svärson

Sedan femtiotalet har Michel Niellon gjort vin, först med sin far Marcel och senare med svärsonen Michel Coutoux. Med bas i Chassagne-Montrachet har kunskap om främst vitvinsframställning adderats genom åren och här görs nu riktigt bra viner. Den gedigna kunskapen har sedan 1991 förts över till svärsonen som numer leder det huvudsakliga arbetet. Parallellt med ansvaret för vinerna från Domaine Michel Niellon driver Michel Coutoux även sedan 1997 en Negociant-verksamhet där endast vita viner tillverkas. Vinerna är bara från "äkta" vitvinsmarker, nämligen Saint Aubin, Meursault, Chassagne-Montrachet och Puligny-Montrachet.

Dessa viner med etikett från Michel Coutoux är inte direkt något man liksom bara springer på hur som helst, produktionen är nämligen bara runt 10-12.000 flaskor per år. På Theis Vine finns det dock en del och därifrån är kvällens vin är hämtat, nämligen en Puligny Montrachet, 2007. Reapriset nu i januari sattes till 200 DKK, något som gjorde att det inte gick att ducka. Kul med nya bekantskaper som andas kvalitet.
Från en vacker och ljust gyllene vätska sprids de välbekanta dofterna av citrus, smörkola och rök, längre bak finns en doft likt en fräsch sallad på äpplen, melon och gurka. När näsan har gjort sitt har den också skapat bilden av en byggarbetsplats med blöt sten och en aning metall.

Det fortsätter i samma stil i munnen, minus den fräscha salladen. Här skulle jag gärna vilja summera med en avslutande behaglig och smörig citrusbeska, men då fylls den på med en smak av metall som inte är helt behaglig. Som tur är klingar metallen av efter det att tid och luft fått göra sitt och då ler jag för mig själv. Michel Coutoux ska jag definitivt testa igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar