söndag 23 januari 2011

Bra Mortet, men inte till priset

Idag bär det av till Gevrey-Chambertin, något av det finaste man kan tänka sig som älskare av Burgundiska drycker. Gevrey-Chambertin kan med sina nio Grand Cruer stoltsera som ledande by i Côtes de Nuits och härifrån kommer såväl fantastiska producenter som viner.

En av de bättre producenterna är Domaine Denis Mortet, en domän som skapades på klassiskt Bourgogne-manér när fader Charles 1991 delade sin domän mellan sina två söner. Under femton år drev sedan Denis sin domän tills han olyckligtvis tog sitt liv 2006. Idag drivs domänen av sonen Arnaud som följer fadern i fotspåren och håller kvaliteten vid liv.

Vinerna kommer i huvudsak från olika lägen i Gevrey-Chambertin, kompletterat med några stänk från Fixin och Marsannay. Från ägorna i Gevrey-Chambertin görs det vin från en hel palett med vinlotter, från Grand Cru till Village. När det gäller Village-nivån utmärker sig bl.a. Gevrey-Chambertin, Vieilles Vignes, d.v.s. ett vin gjort på druvor från gamla stockar från i huvudsak Combe du Dessus. Just detta vin av årgång 2007 är ämnet för dagen.Mörkrött och tätt i glaset ger det ifrån sig en mintig doft ovanpå en tät rödfrukt med körsbären i frontlinjen. I sniffjakten blandas intrycken och det är körsbärsfrukt som slåss mot kaffe serverad med bränd kaka, men också en rätt rejäl dos tandkrämsmint.

Att smaka på det ger en vedartad örtighet och lite lätt brända smaker med kaffeprofil ovanpå frukten. Det är definitivt gott och vi njuter ett bra vin, men inte i de fulla drag som man kan önska sig av ett vin som faktiskt kostar en slant.

En jämförande återsmakning på gårdagens vin från Anne Gros gör det lätt för mig att prioritera vart jag skulle satsa mina pengar. Sorry Mortet, men ditt dragna strå är kortare, även om vinet helt klart är snäppet bättre. Det här med prisvärde och Bourgogne är ett svårt kapitel......

2 kommentarer:

 1. Hejsan,

  Kul med någon som har Bourgogne som intresse. Kommer definitivt att kika in här då och då.

  /J

  SvaraRadera
 2. Hej J,

  Bloggandet speglar liksom drickandet och smakpreferensen, men såklart kommer det att dyka upp annat också. Helt binär är jag inte.....tror jag.

  //RD

  SvaraRadera