onsdag 26 januari 2011

En utflykt söderut som landar hos Michel Juillot

Om man vill dricka bra Pinot i samma stil som från Côte d'Or kan man vända näsan söderut och ta sikte på Côte Chalonnaise. Här finns fem kommuner med olika fokus, varav Mercurey och Givry är de som mest satsar på röda viner. Störst till yta och produktion av dessa är Mercurey. Det är faktiskt så att hela regionen även kallas Région de Mercurey, något som väl säger en del.

I Côte Chalonnaise finns inga vingårdar klassade som Grand Cru, men däremot en hel del andraplatser, d.v.s. Premier Cru. I bara Mercurey finns nästan 150 hektar sådana, d.v.s. en ganska ansenlig mängd.

Vad gör då att vinerna i Mercurey faktiskt kan jämföras med dem i Côte d'Or? Jo, det är förutom såklart terroir, även det faktum att appellationsreglerna här mer liknar dem i Côte d'Or än de lite mer löst hållna i övriga Côte Chalonnaise. Det gäller definitivt tillåtet skördeuttag.

Ser vi till dagens vin liknar det nog en typisk Mercurey med djupröd färg och en hel del kraft och koncentration. Det som just nu finns i glaset är nämligen en Mercurey 1er Cru "Clos des Barraults", 2003, från den välrenommerade firman Domaine Michel Juillot.
Doften bjuder på en tät rödfrukt med mestadels körsbär. Frukten samsas med rostade kaffetoner och vissa trätoner som min näsa och hjärna inte kommer överens om. Vid påfyllning kommer den älskade unkenheten ångande ur glaset och nu känner jag mig helt hemma, Yes!

I munnen känns frukten väldigt ren och klar med stråk av mineral innan den övergår i örtighet och smaker av rostat fat, för att slutligen hamna i lakrits i eftersmaken. Det sammantagna intrycket är ett riktigt gott vin med mer muskler och rå kraft än finess. Det här är för mig en producent som alltid levererar "Bang for the buck" och jag kommer definitivt att köpa mer när tillfälle bjuds.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar