lördag 8 januari 2011

Dubbelt upp från Chassagne Montrachet

Vi befinner oss i de delar av Bourgogne som definitivt tillhör världens bästa platser för att framställa vita viner. Här skapas också en del lätta, röda viner som definitivt också är värda att drickas.

Ikväll ska det öppnas ett rött från Ramonet och lite vitt godis från Vincent Girardin. Vinerna är en 1er Cru "Morgeot", 2004, från Ramonet och en 1er Cru "Les Chaumees", 2005, från Girardin. I den bästa av världar dricker vi inte upp idag, utan sparar lite till imorgon för att göra en "follow up". Fan trot!
Kort om producenterna är att de båda är respekterade och levererar bra viner år från år. Girardin har på egen hand byggt upp en ansenlig verksamhet med både egna viner och via en negociant-verksamhet. Kul är att vårt lilla systembolag har en räcka viner av honom att erbjuda, så det går bra att prova själv. För egen del ska det definitivt beställas några flaskor till något senare tillfälle. (Gjort innan jag postade detta)

Den producent som lyser klarast är dock definitivt Ramonet, som är en vitvinsikon av format. Ikväll gäller dock rött så jag återkommer när vi lyfter fram något vitt ur källaren.

Det första vita glaset innan matlagningen gör att kvällen känns hemma redan direkt. Shit så gott det kan vara med bra vita viner. Det har alla beståndsdelar på plats och smeker munnen totalt. En avrundad citrubeska inlindad i rökig mineral och lite smörigt fat. Klar finvinsstämpel.

Att komma som tvåa är inte alltid lätt och även om Ramonet har lyckats få fram bra Pinot-attribut med skogen, de röda bären och lite multnad, så räcker det inte riktigt till för mina smaklökar. Det är gott och välgjort, men det saknar något som gör att jag inte fullt ut suktar efter att återvända. Det får bli mer röda från Côte de Nuits framöver, helt klart.

Nåja, för en fredagkväll med rårakor, ett berg av trattisar och lite Serrano så funkar det. Faktiskt funkar båda vinerna bra.....och de funkar även bra på egen hand.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar