söndag 16 januari 2011

Marsannay från Bruno Clair

Precis söder om Dijon ligger Marsannay, som tillsammans med sina grannar Chenôve och Couchey fick appellationsstatus under namnet Marsannay så sent som 1987. Här är en appellation som skiljer sig från övriga i Bourgogne genom sin produktion av rosé. Om man rundar av lite grovt så produceras här ungefär en tredjedel av såväl vitt och rött som rosé.


För att det vita och röda ska klassas som Marsannay ska det komma från någon av vingårdarna norr om den klassiska Route des Grands Crus, d.v.s. den väg som passerar rakt igenom byn, ja rentav igenom ett flertal av Bourgognes namnkunniga byar. I brist på vingårdar med högre klassificering än village-nivån, finns här ändå ett antal som såklart räknas som bättre än övriga. Bland dessa finns exempelvis Les Vaudenelles, Les Grasses Têtes och Les Longerois.

Valda exempel är de vingårdar där Domaine Bruno Clair äger andelar och är alltså de tre vingårdar från vilka man producerar sina vingårdsbetecknade viner från Marsannay. Bruno Clair har utöver detta en räcka ägor i bl.a. de närliggande byarna, med Gevrey Chambertin som huvudfokus. Totalt sett är Bruno Clair en av de största producenterna i hela Côte d'Or.

Dagen till ära har valet fallit på en flaska "Les Grasses Têtes", 2006, vilket innebär ett vin från en vingård som har inslag av tung lera. Normalt ska detta vin vara rätt kraftigt med ordentliga tanniner sägs det.

Vinet hälls upp källarkallt och släpper mest röda bär och ruttenhet ifrån sig inledningsvis. Efterhand vecklar vinet ut sig och det vankas körsbär, skogstjärn och lite lakritsfudge från godispåsen, men mest påtagligt är definitivt en ruttenhet som ligger i spannet ruttna grönsker och rentav lite dåligt kött.

I munnen blir bären till hallon och jordgubb, samtidigt som fudgen renats upp och nu är ren anis. Det bästa i munnen är dock att känna örtigheten blandas med en härlig syra och härligt bångstyriga tanniner och slutligen att bara svälja och njuta.

Det här gillar jag definitivt och herr Bruno Clair är helt klart med på min inköpslista framöver. Både det här och andra viner finns på systemet så det går att fylla på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar