torsdag 2 januari 2014

Att dricka till vardags?

Under ledigheten har jag hamnat i ett antal samtal om vad man kan köpa för instegsviner från Bourgogne och känna sig säker på kvalitetsmässig leverans. Efter lite fnulande landade jag i att de viner jag i dagsläget känner levererar.....ja och som jag brukar kunna få tag på i den dos jag behöver...är följande:

Röda - Groffier och Lafarge
Vitt - Sauzet och Ente

Sagt och gjort. Jag har ju testat både Lafarge och Ente hyfsat nyligen, så då är det väl bara att hugga på de andra. Först ut 2009 Bourgogne "Pinot Noir", Domaine Groffier.
Exemplarisk fatkrydda med såväl vanilj, kafferost som andra kryddor. Solvarm och lätt alkoholtyngd doft av skogshallon och ett uns körsbär. Ovanpå härligheten lätta och flyktiga drag av apelsin och i bakgrunden lite lätt jordiga dofter.

Ungfruktig och rätt tät smak av bären som balanseras upp med frisk syra och snabbfotade tanniner. Eken är rätt påtaglig och ger en viss beska med lakrisal bakgrund. Eken håller sig definitivt på rätt sida offside-linjen och beskan stör egentligen inte. Istället kommer jag på mig själv med att smaka av gommen efter kvardröjande kryddor och mineralitet.

Jadå, de tre första flaskorna och producenterna har levererat. Klipper en flaska av Etienne Sauzet någon av de närmaste dagarna så får vi se.

2 kommentarer:

  1. Tack för tipsen! Bra vardagsbourgogne är inte det lättaste att hitta, även om det känns som om kvaliten de sista åren sakta krypt uppåt också på bourgogne och village nivå. Den gamla sanningen att bourgogne under 300 kronor flaskan inte är nått att ha börjar naggas i kanten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns såklart en del bra under 300, men när man provar brett glömmer man lätt bort det i bruset inser jag. Det finns definitivt fler än ovan, men dessa har landat bra hos mig på senare tid.

      Radera