måndag 13 januari 2014

När Chablis är som bäst - Les Clos från Dauvissat

Att endast skriva små smaknoteringar kommer att bli trist på sikt märker jag. Jaha, vad gör man då? Flera olika saker antagligen, och en av dessa är att vidga vyerna lite mot nya områden.

Att ta sig utanför Bourgogne är kanske lite väl magstarkt, så varför inte expandera upp hela stor-Bourgogne och ta sig an såväl Chablis som Beaujolais. Fiffigt värre kan tyckas, och det är väl en bra start. Jag har lite andra och mer teoretiska tankar och det kan nog mycket väl bli så att det kommer en helt ny typ av inlägg framöver. Vi som lever får se.

Som en teaser till området Chablis delade jag en trevlig flaska med de goda vännerna M och L för ett tag sedan. De hade med en kagge ostron och som start på kvällen njöt vi av en 2000 Chablis Grand Cru "Les Clos", René et Vincent Dauvissat.
Doften andas kvalitet och komplexitet i sin mogna, fylliga och fetmättade stil. Här blandas feta anslag som smör och karamell med gummi och petroleum, samt bokna äpplen och ett antal tropiska frukter. Och självklart, alldeles självklart matar det fram en rejäl och tydlig skaldjursmineralitet. Oj, som den doften passar till ostronen.

I munnen spelar vi på elegansens och harmonins lyra. Det är en sådär perfekt och skön samklang mellan fetma, syra och frukt som fyller och smeker gommen, innan en lätt och perfekt grapebeska binder väv med den fina mineralsvansen och skapar ett långt och njutningsfullt avslut. Och ja, det passar förträffligt till de härliga moluskerna.

Ett lysande exemplar på Chardonnay och jag är glad att våren kommer att innehålla lite botanisering av Chablis som område.

5 kommentarer:

 1. R&V Dauvissat kan sina saker, det är helt klart. Vi sög i oss 99an av den här för en tid se'n. Det är så rysansvärt gott så man baxnar!
  Välkommen upp till Chablis! Lite slankare, mera rakryggat och sjudjäklar så bra när det är bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst sjutton är det bra. Jag älskar när det liksom landar i att det inte finns något att invända, utan upplevelsen blir sådär enkel och fullkomlig.

   Precis så var det med den här flaskan. Mer sånt!

   Radera
 2. Låter grymt! Har du provat deras 2010 än? Riktigt intresserad att jämföra dem med 2010 William Fevre's fantastiska Les Clos.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte deras 2010, däremot ett gäng av Fèvre i senare årgångar. Snart ryker det korkar.....och snart köps nog nya gottigheter från Les Clos.

   Radera
  2. Dålig koll på årgång 2000. Jag tycker 2010 är sanslöst bra och bättre än den redan riktigt bra 2008. Intrycket generellt är ovanligt balancerad chablis med tydlig struktur och som verkar kunna peaka om 10 år. Inser nu att jag nog skulle ha låtit utmana Fevre med Dauvissat istället när vi hade vår provning.
   Vi gjorde ett inlägg här, där vi ställde Fevre mot Moreau:
   http://www.ultimatewinekick.com/2013/08/showdown-2010-grand-cru-les-clos-chablis.html

   Radera