tisdag 1 oktober 2013

Louis Latour och den nya appellationen "Bourgogne Gamay"

2011 skapades den nya appellationen "Bourgogne Gamay". Definitionsmässigt ska druvmaterialet till ett vin härifrån komma från någon cru-lägena i Beaujolais. Det innebär Brouilly, Chénas, Chiroubles, Côte-de-Brouilly, Fleurie, Juliénas, Morgon, Moulin-à-Vent, Régnié eller Saint-Amour. Det kombineras sedan med en andel Pinot Noir. För mer exakta regler läs gärna här.

En producent som direkt skapade ett vin under de nya reglerna är Louis Latour och vinet är 2011 Bourgogne Gamay, Louis Latour.
En enkel men trevlig doft med en rödfrukt bestående av främst körsbär, men även hallon. Till det finns peppar och en rätt fin kryddighet, samt en lätt bakgrund av rostad ek.

Munkänslan är ren, frisk och tydligt fruktig med en liten besk kryddighet. Här finns också ett svagt tanningrepp som ger ett litet lätt motstånd.

Klunkbart är bara förnamnet och det är det ett kalasbra vin att ha till hands för snabb konsumtion och samtidigt kunna skvätta ner i grytan om andan faller på.....och du....det kostar 99 pengar om du köper ett sexpack. Jag brukar inte ge tummen upp för Louis Latour, men nu är det dags.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar