lördag 5 oktober 2013

Chambolle från Perrot-Minot

Efter en dag i svampskogen där vi gick i cirklar och plockade gula kantareller, trattisar, taggsvamp och lite annat så var det dags att steka upp ett par skivor bröd och slösa bort mängder med svamp på dem....och självklart ett glas vin.
Till mackorna idag så blev det 2008 Chambolle-Musigny Vieilles Vignes, Domaine Perrot-Minot. Mackorna och vinet var lysande....det är underbart hur bra svamp går ihop med lite bra vin från "hemmaplan".

Jag öppnade flaskan i torsdags, hällde upp och tog en första sniff.....Gabadang!!! Knallpulver och kloak var min första tanke....bara att låta glaset stå och vädra ut sig för att se vad som händer.....och ja det händer saker, i synnerhet när det fått hoppa in och ur kylen i ett par dygn och utvecklats lite.

Anteckningarna känns mest reko att ta vid sista glaset (efter svampen) för det är då vinet uppvisar sig från sin bästa sida, som vanligt alltså.

Frukten är definitivt närvarande, röd och syrlig. Den möts upp av ett ekspektra från lätt rost till fina kryddor och därtill både lite sötma och sälta, samt ett stänk lakrits.

I munnen är det en läppsmackande rödfrukt som ger lite söta toner, men mest är det syrligt med en hög och bra syra. Tanninerna är små, men lämnar ett visst avtryck tillsammans med en ganska närvarande och lakrisal beska och några skopor mineraler. Gott!
Vinet utvecklas fint över dagarna och det är nog så att för att jag riktigt ska gilla Perrot-Minot är detta ett minimum av tid som vinerna behöver för min del.....och gärna en handfull år till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar