måndag 28 oktober 2013

Bourgogne? Nä, Borgogno

Ytterst sällan händer det att jag skriver om något annat än Bourgogne, men provar man viner från något så namnlikt som Borgogno, samtidigt som det är så gott är det bara att lämna en liten not.

Provningen jag var på arrangerades av Wine Agency och  leddes av Andrea Farinetti från Borgogno, en yngling på endast 23 år som charmade den samlade vinmaffian med såväl sina galna liknelser som med sitt vin. Att stå upp och leda provningen med uttryck som "Orgasmic for the stomach" gjorde det till en ytterst avslappnad och härlig tillställning.
Att sedan vinerna genomgående var bra och välgjorda gjorde inte saken sämre. Det jag kommer ihåg från provningen är dock mest den sista flighten som bestod av fyra årgångar av deras Barolo Riserva.

Den inledande 2006an var kalasbra och finns tillgänglig på restaurangsortimentet. Bara att köpa och stoppa i källaren, men det stora vinet var storasystern från 1996. Ett bländande vin som eventuellt kommer att erbjudas i mindre mängder i framtiden. Då ska ni hänga på låset.

Anteckningar? Rekommendationen talar sitt tydliga språk.....men 1996an var underbar med en härlig frukt och diverse mognadstoner med vissa drag åt bl.a. målarlåda. Här fanns också drag av karamell, mörk choklad och en drös annat som skapade en lysande helhet.

I munnen pratar vi mjuk elegans, bra syra, rätt ordentligt nedslipade tanniner och en lätt, lätt värme i frukten. Skitgott helt enkelt. VILL HA!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar