måndag 30 september 2013

Från fjällbäck i ekgömma till vardagsgott på tre dygn

Våren 2011 provade jag ett vin som hade en så lysande frukt att jag fick tankar på fjällbäck eller ett skinande ljus. Det var anmärkningsvärt på sitt sätt. Problemet var att frukten doldes rätt rejält av den behandling den fått av ek.

Vinet, då som nu, var 2008 Savigny-Les-Beaune 1er Cru "Les Narbantons", Domaine Mongeard-Mugneret. Ett vin som på plats kostade 19 Euro och självklart fick några flaskor följa med hem. Frågan nu är om det har hänt något.
Dag ett så återupprepades den första upplevelsen till viss del, även om frukten inte var lika knivskarp. Jag ondgjorde mig en del över eken och stoppade in flaskan i kylen.

Dag två har frukten mattats och eken är inte riktigt lika tydlig. Upplevelsen denna dag kan nog sammanfattas som rätt trist och förväntningarna är inte så stora.

Dag tre har eken rundats av och det är mer en blandning av kaffe, kakao och kryddor som dansar upp från kupan. Samtidigt har ett drag av lösningsmedel eller målarlåda krupit fram och gett ett litet stick. Slutligen finns ett jordigt och animaliskt drag som gör att sniffen numer känns rätt spännande.

Munkänslan är en tydligt syrlig frukt och så finns det tryck i syran. Tanninerna är små och svagt greppiga och snörper väldigt trevligt. Till detta finns lite lakrisala och mineraliska drag som gör det till en trevlig upplevelse så här i sista glaset. Möjligen är det så att den fint, syrliga frukten är lite i det slankaste slaget och avslutet lite kort för att det ska bli något mer av det här, men som det är just nu är det definitivt värt pengen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar