söndag 15 september 2013

The Road to Burgundy

En ung Ray Walker gillar inte vin. Han dricker lite öl och annat, men vin funkar liksom inte alls. Under en resa till Italien tillsammans med sin fru händer det dock något, han dricker ett billigt italienskt vin på en restaurang, ett vin som får honom att häpna.

Väl tillbaka i USA nördar han såklart in sig på vin och läser om och provar viner från Bordeaux. Det klickar dock inte, men för att ge det en verklig chans bokar han och hans fru in sig på en Bordeaux-provning av det bättre slaget. Det måste ju vara gott....det tycker ju de som vet.

Väl framme vid provningen i vinbutiken visar det sig att de har tagit fel på vecka och provningen har redan varit. Provningsledaren säljer då på dem att testa dagens provning som är Bourgogne. Låt oss säga som så att i det första glaset hälldes det upp 2002 Meursault "Clos de la Barre", Domaine Comtes Lafon.....och resten är lite av historia.

Härifrån tar en fullkomligt osannolik historia vid eller som bokens undertitel säger "The unlikely story of an american making wine and a new life in France".
Tänk dig en nästintill helt oskolad och oerfaren ung man som redan sitt första år får möjlighet att vinifiera två tunnor från "Le Chambertin".

Jag är ju lite nördig såklart och boken är väldigt amerikansk i upplägget, men vad sjutton....jag läste den pärm till pärm. Det går liksom inte att hejda sig.

En väldigt trevlig bok med ett annorlunda upplägg än alla mina andra vinböcker. Kan bara rekommendera dig att läsa den.

Är du intresserad av hans viner finns de för första gången tillgängliga att beställa i Europa via N+M Weine. Visst kostar de en del, men jag är i alla fall tvungen att prova och har bokat upp ett gäng.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar