torsdag 19 september 2013

En vit månad tog slut tillsammans med Buisson-Charles

När jag läser om olika producenter i Bourgogne så slås jag av hur många som får epitet som "coming star", "top of the village" och andra hyllningsord. Samma sak skrivs om domänen Buisson-Charles och det unga paret Catherine Essa Buisson och Patrick Essa. De är fjärde generationen på domänen och har tagit över efter Michel Buisson som fortfarande stryker omkring på gården och pillar lite med det mesta.

Ser vi till ägorna och produktionen har vi att göra med en vitvinsdomän. Fokus ligger i hembyn Meursault, men det finns även lite smått och gott från Chassagne-Montrachet, Pommard, Corton och Volnay. Ovanpå allt ett udda inslag av Chablis från Vaudésir.

Den totala produktionen landar på 35-40.000 flaskor varav 1/4 är rött och resten är vitt...på ett ungefär. Vinifikationen sker enligt gammalt traditonellt snitt och nya "fancy" maskiner har inte hittat hem hit. Minsta möjliga påverkan är väl honnörsordet och det enda som ger en extra dimension är 25% ny ek.

Dagens vin är från hembyn och det goda året 2010. Vi leker med 2010 Meursault Vieilles Vignes, Domaine Buisson-Charles.
Här pratar vi gula äpplen, till viss del lite bokna med drag åt arrak. För att liva upp flyger det omkring lite blommor ovanpå. Mer seriös är fetman med tydliga nötter och smöret med sina inlindade kryddor. Som sista inslag lite kryddor och lite rökig mineral. Fasen, lite mer mineral bara och jag hade klappat händerna redan nu.

I munnen finns en bra, men inte markant syra, en fetma som lindar in svagt bokna äpplen och citron så vi landar nära lemon curd. Sen bryter en ganska tydlig zestbeska igenom som slutligen går över i en lång och kalkig mineralitet.

Om man inte har druckit vin på en månad är det här förbaskat gott och dag två när jag är lite mer neutral är det fortfarande gott och jag dricker det gärna igen, men hurra-ropet har svalnat lite.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar