söndag 3 mars 2013

2008 Corton Pouget Grand Cru, Louis Jadot


Om man förra året var med i Vinunics guldklubb fanns det möjlighet att köpa burgundisk Grand Cru för en billig peng och lägga ner dem i källaren. Eller vad sägs om att betala 349 spänn per flaska för 2008 Corton Pouget Grand Cru, Louis Jadot.

Med minnet från vad 1976an av samma vin presterade för ganska precis ett år sedan så har i alla fall jag stora förhoppningar om att vinet ska bli fyndstämplat när det har "glömts bort" i källaren ett decennium eller så.

Lite kul är det dock att redan nu tjuvsmaka och kolla status på vinet. Jag följde det under tre trevliga dagar och sparade noteringarna (nåja) till den sista dagen.
Efter tre dagars sniffande och smuttande har vinet landat i en riktigt trevlig näsupplevelse. Det är liksom harmoni mellan rödfrukten, Pinot-kryddorna och en lätt touch av målarlåda och bittermandel. En rättfram, ren och ärlig doft som lovar mer runt hörnet.

Det är samma sak med smakupplevelsen. Vinet har gått ihop sig och beståndsdelarna dansar samma dans, även om syran fortfarande utmärker sig. Frukt, kryddor, tanniner och mineraler finns dock som fint sällskap och här handlar det bara om att låta vinet vila sig i form en sisådär 10-20 år eller så. Tur att det finns en drös flaskor att tulla på under vägen så man kan följa utvecklingen. Sa jag att det var gott förresten....det är det nämligen redan nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar