lördag 9 mars 2013

2007 - Att dricka nu


På Bourgogne-dagen på Grand Hotell i torsdags diskuterades det en del kring olika årgångar med starkt fokus på 2009, 2010 och 2011. Sen fanns det dock en del annat som visades upp och såhär tänker jag.

Det känns rätt att låta 2006 ligga när man upplever kärvheten i vissa smakprov. 2008 upplevs som om att det ofta finns en struktur som gör att det även här ska väntas på lite mer stordåd. Tur då att 2007 finns däremellan och att flaskor från den årgången ofta är tillgängliga redan nu.

Med de små tankarna i skallen plockades dagens lilla flaska upp ur källaren, en 2007 Fixin, Méo Camuzet.




Det som slår an avseende doften är en palett av ekspår bestående av kryddor, kaffe och choklad. Till kryddorna finns kirschiga körsbär, marsipan och lite lösningsmedel. Nog anas här även lakrits och apelsin, något som gör sniffen riktigt trevlig totalt sett.

I munnen är det lättdrucket med bra syra som lyfter frukten åt det mer eleganta hållet, annars är det väldigt lakrisalt och har en skön övergång från sin slanka kropp till ett lätt glest, men anis- och mineralmättat avslut som torkar upp gommen totalt och låter eftersmaken klinga kvar väldigt länge.

Dricks perfekt just nu enligt min smak.

1 kommentar:

  1. Jag har också druckit två stycken av den här. Tycker den blir bättre efter to-tre timmar i öppen flaska. Lite forvånad över kvaliteten på Fixin-appelationen, finnes det andra producenter du kan rekommendera herifrån? Jag har också några från Mortet i 08, men inte testat ut endå.

    SvaraRadera