lördag 15 september 2012

Murrigt från Nuits-St-Georges signerat Bernard Ambroise


Fredagskväll med sug efter en lite kraftigare eller murrigare Pinot. Då är det lätt att landa i Nuits-St-Georges som oftast levererar i den riktningen. Normalt sett inte min favoritstil, men när hösten bankar på dörren kan det vara trevligt att få något med ummpppf i mun och mage.

Vi tog en sväng till Köpenhamn i somras (6-7 veckor sedan ...hua) och då köpte jag på mig en del blandade gottigheter från bl.a. Otto Suenson. En av dessa flaskor var en 2006 Nuits-St-Georges "Cuvée Vieilles Vignes", Maison Bernard Ambroise. För lite information om firman och ett annat provat vin, kolla här....nu tänker i alla fall jag smaka.
En ruffigt jordig näsa med tydliga körsbär och lite tendenser till torkad frukt. Här finns även jordkällare, undervegetation, tobak och läder som tydligt skvallrar om viss ålder. Det finns också lite målarlåda, lakrits och farinsocker på toppen och sammantaget en trevlig fredagssniff åt önskat håll.

I munnen har vi en riktigt söt frukt som har börjat sin bana mot uttorkning och vissa lätt tröttnande drag kan spåras, men i huvudsak är det fortfarande en rätt pigg rackare. Tanninerna är vackert polerade och ger endast ett svagt och skönt motstånd, samtidigt som syran står upp hyfsat väl. Hade jag fått önska hade syran kunnat få vara en snäpp högre, men det är detaljer.

Smakmässigt är det som sagt frukt, rätt mycket olika viol, anis och lakritsinslag och en känsla av läder och jord. Det avslutas sedan med ett litet bett av beska och lite torra mineraltoner. Allt som allt en helt OK vin som bjuder på fredagsglädje utan att kanske skina. Lite opolerat och tungt i gumpen för att få applåder...eller är det bara att det är på sin resa mellan ung frukt och mogen skönhet? Smaksak!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar