fredag 21 september 2012

Lavalle, Rodier och ett smakprov från Lavaux Saint-Jacques


Delar av marken i Bourgogne är idag ett svårgenomträngligt lapptäcke av vingårdar med olika klassficeringar som följer det gällande appellationsregelverket. Sen finns det ju såna som jag som fascineras av det och som gillar att gräva lite i hur klassificeringen eventuellt har förändrats genom åren. Intressant i sammanhanget är hur väl bedömningen stämmer överens mellan olika bedömare från olika tider.

Tittar vi på bedömningarna som har gjorts tidigare av Dr Jules Lavalle (1855) och Camille Rodier (1920) och jämför med klassificeringen idag hänger tidigare bedömningar med bra. Både Lavalle och Rodier använde sig i huvudsak av en tredelad skala med indelningen i premier, deuxième och troisième cuvée. Sen användes i och för sig hors ligne och tête de cuvée ovanpå det för exceptionella vingårdar.

Kolla här och här eller sök på namnen på nätet för mer information.

Den vingård jag botaniserar idag är Lavaux Saint-Jacques, en av de intressanta vingårdarna i Gevrey-Chambertin. För en ordentlig genomgång av vingården tycker jag definitivt du ska läsa här.

Just ja, klassificeringen för Lavaux Saint-Jacques är förresten följande:

Lavalle:         Deuxième cuvée
Rodier: Deuxième cuvée
INAO: Premier Cru


Den flaska som har luftats rejält här hemma idag är 2010 Gevrey-Chambertin 1er Cru Lavaux Saint-Jacques, Domaine Dupont-Tisserandot. Efter letande och läsande är det alltid lite extra kul att dofta och smaka....lets go!




Doften upplevs först kirschigt djup, med en känsla av alkohol eller lösningsmedel som sticker ut. När det lugnar sig fångar man bättre in röda bär och en finstämd Pinot-kryddighet. Det är dock på tok för ungt för att bjuda på en riktig doftupplevelse.

Smakmässigt är det en helt annan sak. Det är bärigt med hallon och jordgubbar, floralt med en gnutta viol och en dragning åt lakrits, men framförallt väldigt, väldigt fint Pinot-kryddat med en känsla av att här kommer det kunna bli stordåd med tiden. Frukten, syran och de fina, men uttorkande tanninerna lovar möjligheter till trevlig utveckling. Gott som sjutton till dagens stek, men också nu efteråt för sig själv. Övriga flaskor får dock vila ett antal år innan återbesök sker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar