måndag 24 september 2012

Läskande vitt från Chassagne


Bara ett stenkast från det hörn där Chassagne-Montrachet, Saint-Aubin och Puligny-Montrachet möts finner man vingården "Les Chenevottes", en 1er Cru-klassad vingård som hör till Chassagne-Montrachet och som är näst intill 11 hektar stor, ja om man räknar in "Les Bondues" i siffran alltså. Då man normalt buteljerar den senare under "Les Chenevottes" är det nog enklast att göra så.

Från vingården gör man både rött och vitt, men vitt är det huvudsakliga valet. Bra producenter härifrån är bl.a. Fontaine-Gagnard, familjerna Pillot, Morey och Colin, samt Ramonet för att nämna några. En outsider i sammanhanget är Domaine Gérard Thomas och det är denna Saint-Aubin-producent som står för dagens flaska.

När man korkar upp en 1er Cru från Chassagne-Montrachet vill i alla fall jag mötas av en rätt bra kvalitet och komplexitet, något som inte riktigt vill infinna sig i doftprofilen för dagens vin, ja flaskan är förresten en 2007 Chassagne-Montrachet 1er Cru "Les Chenevottes" Domaine Gérard Thomas.
Jag sniffar fram frukt som företrädesvis är citrusdominerad och uppblandad med lite äpple och melon. Mineralerna kommer med en hyfsad portion rök och sedan finns här något som drar åt hav och skaljdursskal. Sen är det faktiskt inte så mycket mer, jo en viss smörtouch kanske, men det är nog där min näsa slutar leta.

Smakmässigt sjunger det mer om det med en rejäl dos citrus, en lätt smöraktig fetma och en fin beska innan mineralerna som blandar hav och rök avslutar. Det är skitenkelt att dricka, det är gott och det liksom bara slinker ner, men samtidigt känns det definkitivt lite för enkelt och endimensionellt för sin nivå. Inköpt för 32 Euro på Autrement Bourgogne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar