onsdag 12 september 2012

Återfödd med hjälp av Lucien Le Moine


En månad utan vin gör att det blir lite intressant vad man ska ta som första flaska. Å ena sidan spelar det inte så stor roll för nästan allt blir liksom gott när uppehållet har varit så långt, men å andra sidan vill man kanske dricka något förbaskat gott.

Jag siktar in mig på det senare alternativet och öppnar en flaska 2009 Chambolle-Musigny 1er Cru "Les Hauts Doix", Lucien Le Moine. Jag provade den när Rotem Brakin från Lucien Le Moine var på besök hos VinUnic i Stockholm i våras och vi var flera som då uttryckte vår beundran för det vinet. Några månader senare och en flaska på hemmaplan, vad innebär det för upplevelsen?
Mumma för näsan med hallon och körsbär i fruktskålen, men också lite blommor innan faten skär in från vänster och bjussar på ett ungt fyrverkeri av Pinot-kryddor, och ta mig sjutton om inte det redan skönjs en touch av undervegetation. En härlig sniff helt enkelt, fast nästan allt hade varit bra idag förstås.

I munnen är det väldigt fruktdrivet, uppblandat med lakrits, fudge och kryddor från faten. Syran och tanninerna hänger med från sina hörn och totalt sett ett balanserat och vackert paket. Lite grand synd och skam att knäcka den här flaskan nu, för det här lär bli ljuvligt om en 5-10 år, men visst levererar det redan idag. Riktigt förbaskat gott....och det finns flaskor kvar till senare :-)

Skönt att äntligen få njuta igen, och det rejält, utan att behöva vinet!

4 kommentarer:

 1. Le Moine är gott! Välkommen tillbaka! :-)

  SvaraRadera
 2. Förbaskat bra hantering av faten är nog huvudintrycket.

  Tack förresten :-)

  SvaraRadera
 3. (A): Bra jobbat!! Själv tyckte jag att det fick räcka med 4 veckor, dvs 28 dagar. Bokade sedan avsmakningsmeny på finkrog med tillhörande vinpaket. Oxå ett sätt att börja.....

  SvaraRadera
 4. 4 veckor är ju same, same...grattis själv.

  Skönt att vara tillbaka lagom till att de mustiga grytorna ska avnjutas...

  SvaraRadera