tisdag 7 maj 2013

Mumsig Chambolle från Jean-Jacques Confuron


Sedan 1988 har Domaine Jean-Jacques Confuron drivits av Alain och Sophie Meunier. Sophie är dotter till Jean-Jacques  och Alain är hennes man. Från att huvudsakligen ha varit noviser inom vinmakning när de tog över har de utbildat sig och anammat filosofin att vinet görs i vingården och bl.a. drivit sin verksamhet organiskt sedan 1991. Det råder numer inte någon tvekan om att här har vi att göra med kvalitetsviner. Clive Coates ger exempelvis domänen två stjärnor, ett betyg gott som något.

Igår och idag hälldes det upp vin från en flaska 2009 Chambolle-Musigny, Domaine Jean-Jacques Confuron. Intressant här är att rankorna till vinet härör från 1929. Här kan vi alltså hoppas på något lite extra gottigt kanske.
Rätt fyllig bärdoft med hallon och körsbär. De senare rätt kirschiga och med tydliga drag åt marsipan. Till fruktbilden kan lätta spår av apelsin adderas och sedan såklart en hel del dofter från eken. Här pratar vi kaffe, choklad och gottiga kryddor, i huvudsak orientaliska. Slutligen fångar jag upp både örter och lakrits innan jag dyker ner i glaset.

I munnen pratar vi frisk syra, ett bra drag i frukten med rätt söta och till viss del silkiga tendenser. Precis som i doften har vi även här tydliga drag av eken, men den är så fint behandlad att det inte stör. I synnerhet ger eken en finfin kryddighet som tillsammans med lakrits, apelsin, mineraler och tanniner ger ett ljuvligt avslut.

Mumsigt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar