söndag 5 maj 2013

1999 Bourgogne Blanc, Maison Leroy


När det gäller viner från imperiet Leroy har jag tidigare skrivit om att viner från négociant-verksamheten är lite av ett äventyr. Man vet aldrig vad som finns för råmaterial i flaskan och flaskvariationen uppvisar en kraftig bredd. När det är bra kan det vara skitbra, men det kan lika gärna vara bottennapp. Låt oss se vad en flaska 1999 Bourgogne Blanc, Maison Leroy kan erbjuda.
En väldigt frisk och fräsch doft för en snart 14-årig basbourgogne. Lätta florala toner, citrus, äpplen, några få som blivit lätt bokna och till det en lätt doft av lakrits. Här finns också lite aprikoser och persika och en liten dusch av flintig mineralitet.

Smaken är riktigt syra- och citrusdriven med både citron och grape i rejäla doser. Grapen tillför en skön beska som skär igenom den svaga sötma och lätta fetma som finns. Avslutet bjuder på en uttorkande gom som torkas ur av en flintig och kritig mineralitet.

Det här är väldigt lätt att gilla. Det är ett rätt enkelt vin, men riktigt bra för en tonårig baspava. Skulle lätt kunna dricka det här ganska ofta om andra flaskor har den här formen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar