torsdag 2 maj 2013

Blandat gott från La Chablisienne


För en vecka sedan hade VinUnic tillsammans med Hervé Tucki från La Chablisienne dukat och hällt upp till provning på F12. Upplägget var en start med blandade Chabliser avseende kvalitet och årgång, följt av en vertikal från Château Grenouille.
Jag dricker "i smyg" en del vin från Chablis.....det är ju också en del av Bourgogne, men det är inte ofta jag får tillfälle att jämföra årgångar och kvaliteter på detta vis. Det var liksom bara att boka av tid i kalendern och smaka på det goda.

Innan jag ger mig på några enskilda viner är det ganska tydligt att jag gillar vissa årgånger från Chablis. Det är rätt tydligt att 2008 och 2010 faller mig i smaken av de senare årgångarna. Det är väl inte direkt unikt, utan sammanfaller väl med preferenserna hos många andra, men för mig har det inneburit att mina inköp har stannat vid dessa och i viss mån några ströbuteljer från andra årgångar.

Av det vi provade landade även preferenserna på viner från dessa år, mer om det nedan.
Det vi provade först var förresten följande:

2006 Vive-la-Joie, Crémant de Bourgogne
2011 Petit Chablis
2007 Chablis La Séreine
2010 Chablis 1er Cru La Singulière
2010 Chablis 1er Cru Montée de Tonnerre
2004 Chablis 1er Cru Fourchaume
2008 Chablis Grand Cru Les Preuses

Och sedan följdes det av vertikalen

2012 Chablis Grand Cru Château Grenouille
2011 Chablis Grand Cru Château Grenouille
2010 Chablis Grand Cru Château Grenouille
2009 Chablis Grand Cru Château Grenouille
2008 Chablis Grand Cru Château Grenouille
2007 Chablis Grand Cru Château Grenouille
2006 Chablis Grand Cru Château Grenouille, Magnum


De viner jag fastnade för lite mer än övriga var först ungdomliga 2010 Chablis Premier Cru La Singulière som hade en ung och skön frukt med citrus, gröna äpplen och vissa drag av krusbär. Lägg till en skön mineralitet, en lätt vaxig fetma och vi har ett vin som är lätt att gilla. Bra "bang for the buck" är det onekligen och det är bara att köpa ett knippe.

Nästa vin på skalan var 2010 Chablis 1er Cru Montée de Tonnerre som spelar i en annan liga och uppvisar helt andra drag än föregående vin. Här pratar vi elegantare frukt, rökigare och tydligare mineralitet, hög och fin syra och en skönt oljig fetma som gör att jag bara älskar vinet. Bara att öppna plånboken ett snäpp till.

Slutligen fastnade jag rejält för 2008 Chablis Grand Cru Les Preuses. Här fanns ännu en dimension av komplexitet med allt från floralitet till lakrits, en rejäl stänkare mineralitet, hög syra, en honungsmättad och oljig fetma. Skitgott helt enkelt.

Det här är vad jag vill lägga i källaren och dricka nu och flera år framöver.

När det gäller vertikalen var den god, intressant och lärorik och visst landade jag återigen i att 2008 och 2010 är mina årgångar. 2012 som är att betrakta som ett fatprov kändes också som något som kommer landa bra i min mun.
Stort tack till Vinunic för en trevlig provning. Enda blacken om foten var nog att den goda maten faktiskt inte fungerade speciellt bra till maten. Det började bra, men sen höll jag isär mat och dryck och njöt dem var för sig.

2 kommentarer:

 1. Aahhh 2008 Les Preuses...
  Jag vet inte om det blir så mycket bättre än så, ialla fall inte hos La Chablisienne.

  http://goutvin.blogspot.se/2011/11/besok-hos-la-chablisienne.html

  http://goutvin.blogspot.se/2012/04/2008-chablis-grand-cru-med-la.html

  SvaraRadera
 2. Gott var det, helt klart. Mer sånt får det bli.

  SvaraRadera