lördag 14 juni 2014

En Bourgogne Rouge förklädd till Grand Cru

I en av de lådor som på senare tid landat i hemmet så följde det med en liten kompensation för att leverantören gjort en miss. Vad känns bättre än att dricka gott och gratis i hemmets lugna vrå?

Det roliga med dagens flaska är att det är en Bourgogne Rouge förklädd till en Grand Cru....i alla fall på lite håll. Det är firma Lucien Le Moine som buteljerar sina viner i rejäla dängare till flaskor. Du vet sådana där tunga och stora pjäser som gör att utrymmet i vinlagringsskåpen minskar blixtafort.

Jaja, nog om det. Innehållet i flaskan är 2010 Bourgogne Rouge, Lucien Le Moine.
Det här andas direkt kvalitet med en kraftig och koncentrerad doft av hallon och körsbär som ramas in av exklusiva fat. Faten bjussar på rätt rostade ekfatstoner, med främst en rejäl dos kaffe, men även en del kryddor. Här finns också ett uns undervegetation och rotsaker, men bara ett första litet stråk, samt även en vift av målarlådan.

När det kommer till smaken är det här helt klart en vågdelare, i alla fall nu i ungdomen. Antingen uppskattar man en viss eldighet och kraftigt brända kryddor med förtoner av ek, eller så tycker man det går överstyr och så blir det lite som att slicka på ekplanka.

För min del landar det lite mer åt ekplankehållet, men det är ju en fråga om smakpreferens och tid i flaskan. Den inneboende frukten, syran och tanninerna kommer med säkerhet att orka vänta ut att eken ska integreras och mildra beskan, samt öka kryddigheten. Fast det är ju i framtiden, och ja, då kan det här bli riktigt trevligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar