lördag 8 februari 2014

En mytisk vingård

När man pratar Bourgogne på "skolnivå" nämns väldigt ofta Clos de Vougeot för sin mängd olika ägare och lotter. Det som mer sällan nämns är att i anslutning till Clos de Vougeot finns en vingård där Citeaux-munkarna redan från starten 1110 planterade vita druvor. Vingården fick då namnet "Den lilla vita vingården" eller "Le Petit Clos Blanc".

Så mitt ibland alla vingårdar som ger röda viner finns en pärla som enligt Domaine de la Vougeraie kan beskrivas så här.....Such precious drops of gold, blinding and rare, are like an island of Chardonnay in an ocean of Pinot Noir... A single violin at the heart of an orchestra.

Sanningen att säga är att det inte bara är Chardonnay planterat i vingården, utan druvmixen är 95 % Chardonnay,  4 % Pinot Gris och 1 % Pinot Blanc.

Vingården har sedan 1110 hållits intakt och är fortfarande en av relativt få monopol-vingårdar. Arealen är 2,28 hektar och är uppdelad i "Le Grand Carré de la Vigne Blanche" och "Le Haut de la Vigne Blanche". Vingården är planterad med en densitet på 10.000 rankor per hektar och hanteras helt biodynamiskt och har du tur ser du när plogningen sker med hjälp av häst.

Vad lyckas Domaine de la Vougeraie göra med druvmaterialet nu för tiden då? En flaska 2005 Vougeot Premier Cru "Le Clos Blanc de Vougeot", Domaine de la Vougeraie får blotta nacken och knäckas för att ge lite svar på det.
En fet, smörig och svagt nötig doft med tydliga mognadsmarkörer i form av svagt bokna äpplen och en liten aning arrak, toppad av lemoncurd spetsad med några nypressade droppar citron. Här finns också kryddighet, en antydan till lösningsmedel, samt en stenig och lätt rökig mineralitet.

Munkänslan i sin helhet är i grund och botten elegant och balanserad, men....ja det finns ett men, i form av en beska som river upp ett litet sår i helhetsbilden. Synd, när det är så nära. Beståndsdelarna är en skön fetma som håller ihop de mogna äpplena, en bra skvätt citrus och syra som spjälkar och en svans med kryddor och mineral som ger ett fint avslut. Sen är det i mitt tycke en aning för mycket grapebeska som stör avslutet, men i övrigt är det förbaskat gott.

2 kommentarer:

 1. Ett kul och udda vin! Provade 08:an för två år sedan och tyckte den var fantastisk - http://barolista.blogspot.se/2012/03/spring-is-in-air.html

  /Joakim

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mmm....kul med lite katter bland hermelinerna. Gott är det också, även om den här årgången hade lite för mycket beska för att få full poäng.

   Radera