söndag 16 februari 2014

En monopol strax nedanför berget med de tre korsen

Ovanför Santenay ligger berget med de tre korsen "Montagne des Trois Croix". Ett trevligt utflyktsmål är det och så ska det ha en hänförande utsikt sägs det. De gånger jag har varit där har det var moln eller dis så jag har inte sett så långt och kan inte riktigt verifiera att det stämmer. Det hävdas t.o.m. att en perfekt dag ska man kunna se Mont Blanc....jag tror det när jag ser det.

Nedanför berget breder vingårdarna i Santenay ut sig och bland dessa finns en monopolvingård som tillhör Louis Jadot. Vingården är en del av den större "Sous la Fée" och heter "Clos de Malte". Här odlas i huvudak Pinot Noir på de sju hektaren, men en hektar eller nåt är vikt för Chardonnay.

Under ett besök hos Vinunic, närmare bestämt i källaren, lyckades jag plocka åt mig bland annat ett par flaskor från nämnda vingård och det är vad som sippades på för någon dag sedan. Flaskan var en 2002 Santenay "Clos de Malte", Domaine Louis Jadot, ja den röda alltså.
Redan vid första sniff känns att vinet fått en tydlig mognad. Det bjuder i och för sig på en svävande floralitet, men därunder känns att frukten i form av hallon och körsbär börjat torka ut. Mognaden visar sig även i form av målarlåda, köttbuljong, höstlik jordighet och sous bois. Ibland tycker jag även att mogen Bourgogne kan dofta övermogen purjo, och det är fallet den här gången.

Ett helt annat knippe komponenter för tankarna till lakrits, mineraler, och asfalt....mmm...sommarvarm asfalt. Hur smakar då något med den doftbilden?

En bra bibehållen syra, en matta tanniner som lämnar ett svagt, men fint avtryck. Till det pratar vi tydligt syrliga bär, en touch av buljong, lakrits och mineral. Helt klart ett vin som kämpar att hålla ihop, med en beståndsdel syrlig frukt och en del mer torrtuggad dito. Riktigt bra att sniffa på och helt OK att dricka. Inget att spara...utan drick upp.

2 kommentarer:

  1. Visst börjar de enklare 02orna komma runt fint nu. Det tog lite tid men det var mödan värt. Börjar bli en riktig favoritårgång.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan bara hålla med. Önskar att jag hade hållit ut längre som vanligt, men det går ju alltid att komplettera.

      Radera