tisdag 10 december 2013

Pommard mot Grand CruFör drygt två år sedan stod det att läsa att man i Pommard hade beslutat sig för att ansöka om Grand Cru-status för sina toppvingårdar. Nu har man gnetat ihop en underlag på 150 sidor och levererat det till INAO, d.v.s. det lokala kontoret i Dijon.
 Ansökan innefattar Rugiens och Epenots eller mer formellt följande:
 • Pommard 1er Cru Rugiens Bas
 • Pommard 1er Cru Rugiens Haut
 • Pommard 1er Cru Grands Epenots
 • Pommard 1er Cru Petits Epenots
 • Pommard 1er Cru Clos des Epeneaux

Nu ska byråkratins kvarnar mala och det lär dröja minst ett par år innan en eventuell uppgradering kan ske. Först ska man få godkänt på lokal nivå och därefter ska man ge sitt godkännade från INAOs huvudkontor....

Pumpor i parkenvid Chateau de Pommard

....om allt faller väl ut avseende ansökan kommer Pommard att därefter stoltsera med 41 hektar Grand Cru-mark. Det kanske är läge att köpa på sig lite Pommarder av bättre snitt innan priserna eventuellt drar iväg.

6 kommentarer:

 1. Och att börja med Comte Armande Clos de Epenaux kan väl inte vara fel? Är typ det enda från Pommard jag har i källaren. Har du några andra tips?

  SvaraRadera
 2. Testa de Courcel. Det är andrahandsalternativet efter Comte Armand.

  SvaraRadera
 3. Väljer Domaine de Montille först. Rugiens och Grands Epenots.

  SvaraRadera
  Svar
  1. vilka årgångar....brukar ju blanda och ge lite

   Radera
 4. Ärligt talat, vad är chansen för detta? Två grand cru:er i Pommard, tja, då borde väl en ganska stor del av premier cru:erna i Côte de Nuits befordras också, och några vingårdar i Meursault. Jämfört med Clos St Jacques (Gevrey-Chambertin) och Les Amoureuses (Chambolle-Musigny), som nästan verkar vara överens om håller GC-nivå, tycker jag det är rätt glest med oberoende röster som tycker att de bästa Pommarderna håller GC-nivå. Att de sämsta Corton-vinerna inte håller GC-klass är för mig inte orsak nog att befordra någon annan vingård.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl en del byar/producenter som är mer framåt än andra och försöker få en uppgradering till stånd. Det är marknadskrafter som styr även i Bourgogne i det här fallet såklart. Vad oberoende röster tycker spelar mindre roll i ett ansökningsförfarande, utan det är hållbarheten i argumentationen i ansökan som är avgörande.

   Jag har inte koll på detaljerna i Pommard-fallet, men till viss del hänvisar man till marknadspriser som argument för att dessa vingårdar redan nu rankas högre hos konsumenterna och då borde kunna uppgraderas.

   I andra fall som i Marsannay så vet jag att de som start anlitade geologisk expertis för att mer vetenskapligt bygga sin argumentation. Olika grepp....och vad de ger för utfall får vi väl se.

   Som du skriver finns det en massa åsikter om för högt eller för lågt rankade vingårdar från oss i allmänheten, men det är väl som alltid de med störst intresse, d.v.s. ägare/producenter som kan påverka rankingen.....och nu gör man nåt åt det i Pommard. Sen följer jag det från läktaren med visst intresse :)

   Radera