söndag 8 december 2013

Bra av Alain Burguet från bortaplan

Alain Burguet äger sin mark i Gevrey-Chambertin och Brochon, men så har det smugit sig in en udda fågel i portföljen, nämligen en bit mark i Chambolle-Musigny. Den plätten är village-klassad och är belägen i byns nordöstra hörn, i platten nedanför den slänt där Bonnes-Mares är belägen. Namnet är Les Chardannes.

Övriga producenter som gör vin från denna rätt anonyma vingård eller lieu-dit är Domaine des Beaumont och Jean-Claude Boisset. Sedan finns det självklart producenter som slänger in druvor från denna vingård i sin village-cuvée, och ett sådant exempel är domaine de la Vougeraie.

Det känns precis rätt läge att öppna denna flaska. Nyfikenheten inför en ny vingård, en årgång som ligger i perfekt drickläge, 2007, och en bra producent. Kan det gå fel? Har du lagt pusslet rätt vet du numer att dagens vin är 2007 Chambolle-Musigny "Les Chardannes", Domaine Alain Burguet.
En varm, körsbärstät, men även floral öppning följs av en grym kryddbukett och sköna mognadstoner. Kryddorna är svaga moccatoner, härligt nymald kanel, kryddpeppar, vanilj och ett sammelsurium av mer hopblandade dofter av kryddor och örter. Mognaden antyder om souis-bois, ett svagt rotfruktsförfall och en sväng med målarpenseln. Ett begynnande doftvin.

Väl i munnen är det inne i en härlig drickfas. Den unga frukten har övergått i medelålderns skrud och när den bärs fram av en bra syra och en viss lätt tanninmatta som tillsammans med mineraler och lakrits presenterar en ljuvligt avslut så kan man inte annat än le. Här finns också en svag känsla av mogen frukt, jordighet och ett gäng med stänk från apelsinen.

Det här är definitivt bra för sin nivå och en absolut njutning just nu. Jag måste nog ge Alain Burguet ännu en chans....han har nämligen hamnat lite i utkanten av min radar, men det kanske beror på att jag mest har druckit för unga viner av honom på senare år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar