måndag 2 december 2013

Kontroll av den roligaste slatten - Roulot

Åter tillbaka till vardagen (nåja söndag) och vad passar då bättre än att ge alla slattar från fredagen till grannarna, men själv återstifta bekantskap med Roulot. Det känns som om vinet inte fick den ärliga chans det borde ha fått med tanke på den stora slatt som blev kvar.


Så efter två dygn i kylen ger jag mig på 2007 Meursault "Les Meix Chavaux", Domaine Roulot igen. Nu med endast det vinet för näsa och mun, utan att behöva konkurrera med annat än maten.
Det slående intrycket är den lätthet och elegans som doftbilden bjuder på. Här finns frukt i form av både citron, lime och äpplen. Såhär med någon dag i öppenhet har äpplena dragit sig mot boknad och följs av något kryddigt uttryck som mest minner om arrak.

Som inramning till detta finns både en lätt floralitet som svävar lite ovanpå, och även ett fett och lite sött anslag som mest påminner om kryddig honung.

I munnen är vinet rent, lent och elegant. Syran sitter där den ska och allt är mest frid och fröjd. Det har dock tillstött en beska sedan vinet öppnades som stör lite grand, men eftersmaken med dess mineraler och kryddor är ljuvlig.

Det intressanta är kanske hur svårt det är att vara schysst mot ett vin när det ställs mot andra. Som solitär är det här ljuvligt och precis så stringent och elegant som jag upplever att vinerna från Roulot är.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar