söndag 9 juni 2013

Sprittig citrus från karg vingård

Om man försöker sig på att ha lite koll på vingårdar i Bourgogne så går det inte lång tid innan man snubblar över namn som är helt lika eller snarlika till namnet, men där placeringen såklart är i olika byar. Ett namn man snabbt springer på är exempelvis Charmes i olika former, men idag gäller istället Champ Gain. Champ Gain är en vingård i Puligny-Montrachet som har sin nästan namne i grannbyn Chassagne-Montrachet, nämligen Les Champs Gain.

Vingården i Puligny-Montrachet är en 1er Cru som ligger högst uppe vid trädgränsen och marken var tidigare en del av skogen. Namnet betyder väl ungefär återvunnet fält, så här finns en logik avseende namnet. Vingården i Chassagne-Montrachet däremot ligger mitt i sluttningen och har inget alls med återvunnen mark att göra....snarare skriver Jasper Morris att här kunde tidogare hö skördas två gånger per år...vad ska man tro?

Jaja, det går att rota länge i namnen, men roligare är det att dricka viner från dem och idag gäller lite vitt från Puligny-Montrachet, nämligen en flaska 2008 Puligny-Montrachet 1er Cru "Champ Gain, Olivier Leflaive.
Nosen är initialt toppad med flyktigt florala toner, men huvudnumret är citrus och en näst intill metalliskt ren mineralitet som kombineras med en rejält flintig och rökig dito. Med värme kommer en svag smörfetma och balanserar upp. Visst finns här äpple och melon, men citrus och mineral intar definitivt pole position.

När näsan fått sitt tar vi oss i munnen vidare till en bra syra, som liksom växer tillsammans med en häftig och sprittig citrus. För balansens skull bjuds vi på viss fetma med lätt lakrisala inslag. Avslutet innehåller en uttorkande stenig, rökig och metallisk mineralitet....och liksom i nosen finns citrus hela tiden närvarande, från nos till svans, med svag, svag beska som extra inslag.

Rackarns friskt och citrusdrivet. Behöver dock lugna sig lite och låta delarna smälta samman lite bättre....då kommer jag nog att kunna lägga till ordet elegans till beskrivningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar