söndag 23 juni 2013

Ny 2005a med bättre resultat

Efter tröttheten i vinet från Prieur-Brunet senast grävde jag bland 2005orna och plockade fram en annan rackare. Under två dagar följde jag en 2005 Chassagne-Montrachet 1er Cru "Clos Saint-Jean", Domaine Jean-Marc Morey.
I näsan bjuds en djup och koncentrerad doft av främst hallon och körsbär som toppas av körsbärskärnor och marsipan. Kryddpåsen består av diverse örter med klart mintiga drag som dras ut i ett doftspår mot lite lösningsmedel. Till kryddorna adderas även fina fat som visar på god choklad och kaffe.

Smaken och strukturen är relativt ung med bra drag i frukten, väl bibehållen syra och ett drag av tanniner som ger ett svagt, men trevligt motstånd. Avslutet och eftersmaken är tydligt lakrisal och det finns tecken på att tanninpulvret håller på att övergå i en sammetsmatta med en skön mineralsvans. Här kan också kännas att det finns lite ålder i vinet, men bara en aning.

Känslan är att ett par, tre år till i ryggläge kommer att förvandla vinet till en ljuvlig smekning, men gott är det redan nu....helt klart. Definitivt en bättre 2005a denna gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar