fredag 30 november 2012

Meursault från Mikulski och lite Fog Dog


Jag hinner inte runt. Det är tusen och en saker som händer just nu. Det är ny roll på jobbet och en ruskans massa saker på det privata området. Summa summarum har det inneburit att jag har druckit betydligt mindre vin och bloggande har det inte ens varit en tanke på.

Dags att sakta stretcha smaklökarna, värma upp tangentfingertopparna och återigen bli en del av det vinösa nyhetsflödet. Någon måste ju vifta tappert med den burgundiska flaggan.

Fredagstrött korkar jag upp två flaskor, en röd till den indiskt kryddade kycklingen och ett vitt att dricka lite före och efter, eller när man så bara vill. Det röda var en 2008 Pinot Noir från Fog Dog som var helt OK, men kanske inte nådde den balans jag vill ha. Det svajade lite mellan syran och frukten, samtidigt som det kändes lite kort. Det funkade dock rätt bra till fågeln.

Kvällens vita var mer hemmaplan och det var en 2009 Meursault, Domaine Francois Mikulski och det bjöd på en upplevelse ett snäpp högre upp på skalan.
Doften ger en trevlig fruktbild med dragning åt det gula hållet. Här finns äpple, persika, citrus och melon i en skön blandning. Nästa komponent är en doftfetma som skvallrar ek och även uppfattas som hasselnötter, smör och honungssötma. Som avslutande del har vi sedan även ett visst inslag av rökig mineral

Från glaset är det sedan skjuts in i munnen och där bjuds man en väldigt balanserad, mjuk och len munkänsla med en motpol i en hyfsat frisk syra som yttrar sig som citrus och som bryter igenom lite grand. Trevligt! Fetman som sådan är smörigt eller oljigt fet och väldigt tydlig och tillsammans med citrusen och de steniga mineralerna blir helheten precis vad jag önskar en fredagskväll.

Gott, utan att lysa är väl ett bra slutbetyg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar